(25. září 2017) Soudkyně londýnského soudu v pondělí uznala aktivistu Muhammada Rabbáního vinným z teroristického trestného činu, protože odmítl předat svá hesla policii v průběhu hraniční kontroly. Rabbání, 36letý ředitel pro zahraniční styky britské advokátské skupiny Cage, byl v listopadu zatčen na londýnském letišti Heathrow. Policie požadovala, aby jí poskytl hesla ke svému telefonu a laptopu během tzv. "prohlídky", která se uskutečnila podle části 7 Zákona proti terorismu. Tento zákon dává státním orgánům široké pravomoci k vyšetřování a zadržování lidí v pohraničních oblastech bez toho, aby musely doložit jakékoli podezření z narušení zákona.

Rabbání prohlásil, že neposkytne přístup ke svým zařízením, protože obsahují důvěrné informace týkající se mučení ve Spojených státech, které mu poskytl jeden z klientů Cage. Tato skupina právníků a expertů v otázce lidských práv byla založena v roce 2003, aby zvýšila povědomí o situaci vězňů na Guantánamu. Právníci plánují použít tyto informace v probíhajícím soudním řízení proti vládě Spojených států amerických.

Soudkyně Westminsterského městského soudu Emma Arbuthnotová na konci zkráceného jednodenního řízení rozhodla, že Rabbání úmyslně blokoval činnost policie, když jí odmítl předat svá hesla. Rabbání se sice vyhnul tříměsíčnímu vězení, jež mu hrozilo, ale místo toho obdržel podmíněný trest s dvanáctiměsíční lhůtou. Rabbání sdělil médiím, že musí kromě toho zaplatit náklady soudního řízení ve výši 620 liber (835 USD). Znamená to také, že porušení Zákona proti terorismu bude zaznamenáno v trestním rejstříku tohoto právníka. Pokud však nedojde z jeho strany k dalšímu porušení zákona v průběhu dvanáctiměsíční lhůty, nebude proti němu podniknuta žádná další akce.

Rabbání ve svém stanovisku po sdělení verdiktu sdělil, že rozsudek zdůraznil "absurditu části 7 protiteroristického zákona" a vyzval k jeho novele. "Pokud soukromí a mlčenlivost jsou zločiny, potom právo je odsouzeno k zániku," řekl. "Uznali, že neexistovalo žádné podezření k mé osobě a že v konečném důsledku se jednalo o to, že na hraničním přechodu došlo k mému profilování... Část 7 aktivně diskriminuje a doufejme, že to bude začátek řady soudních pří poté, co k nim více lidí sebere odvahu."

Rabbáního advokát Henry Blaxland během soudního procesu kladl otázky třem policistům, kteří byli odpovědní za provádění prohlídek na letišti. Nejstarší z nich uznal, že Rabbání nebyl zastaven náhodně, ale úmyslně, a to z důvodů, které nebyly zveřejněny. Ještě před soudním řízením Rabbání řekl nezávislému investigativnímu webu The Intercept, že vládní orgány by mohly chtít získat kopie informací o mučení, které mu byly poskytnuty jeho kontaktem na Středním východě. Řekl, že předtím podstoupil tělesné prohlídky při několika jiných příležitostech. Ale až do té doby policie nikdy tak úporně neusilovala o přístup do jeho elektronických zařízení.

Část 7 má sloužit pouze k určení, zda osoba je přímo zapojena do "organizace, přípravy nebo podněcování teroristických činů". V roce 2013 však toto ustanovení bylo užito k zadržení Davida Mirandy, partnera spoluzakladatele Interceptu Glenna Greenwalda, ve snaze zabránit zveřejnění dokumentů, které z NSA vynesl Edward Snowden. Zadržení Mirandy způsobilo ve Spojeném království velký spor a některé aspekty části 7 byly později změněny. Policii bylo v prováděcích předpisech nařízeno, že nesmí zkoumat či kopírovat informace, o kterých má důvod se domnívat, že jsou předmětem vztahu advokát-klient, že se jedná o novinářský materiál či o další utajované informace, jež daná osoba "získala nebo vytvořila v průběhu jakéhokoli obchodu, podnikání, profese či jiného povolání."

Rabbání tvrdil, že jeho elektronická zařízení měla být chráněna podle druhé kategorie, protože obsahovala důvěrné informace spojené s jeho prací. Soudkyně řekla, že Rabbání to neobjasnil policistům, kteří ho zpočátku vyslýchali, ale řekl to až později, v prohlášení, které vyhotovil až po svém zatčení. Popsala Rabbáního jako "bezúhonného", uznala, že "se pokoušel chránit důvěrný materiál na svých zařízeních" a poznamenala, že "důležitost hesel a PIN by v 21. století neměla být přeceňována". Přesto stále trvala na tom, že jeho "rozhodnutí neposkytnout informace, o něž byl požádán vyšetřujícími orgány" představovalo "v daných okolnostech úmyslné zabránění oprávněné prohlídky".

Šéf protiteroristické jednotky Londýnské metropolitní policie Dean Haydon řekl, že tento výsledek byl "velmi důležitý" pro státní orgány. "Pro policii má zásadní důležitosti schopnost využít legislativu, která existuje, aby pomohla udržet veřejnost v bezpečí," řekl ve svém stanovisku. "Část 7 protiteroristického zákona z roku 2000 je životně důležitým nástrojem v boji proti terorismu a my jsme zavázáni zajistit, že tato pravomoc je používána řádně a přiměřeně, jako tomu bylo v tomto případě. Metropolitní policie stále drží Rabbáního telefon a laptop a pokračuje ve svém úsilí prozkoumat jejich obsah.

Mluvčí skupiny Cage řekl, že zvažují odvolání proti rozsudku.

Zdroj: The Intercept

Překlad: Stan


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 450 Kč. Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!