Je na čase si položit jednu nepohodlnou otázku: Co přesně USA získávají z partnerství se Saúdskou Arábií? Odpověď zní, že nic než bolesti hlavy, porušování lidských práv a státní ostudu. V cynické minulosti by Spojené státy mohly přinejmenším namítnou, že potřebují saúdskou ropu, ale teď už tomu tak není kvůli břidličnému boomu (ačkoli to nutně nemusí být dobré pro naši stále více se oteplující planetu).

Nedávno se saúdské vládě podařilo vraždou disidentského novináře Džamála Chašúkdžího nabourat mediálně zábavní komplex spočívající v kritice Trumpa a sem tam Kanye Westa. To, že se vztah mezi Spojenými státy a Saúdy dostává pod mikroskop, je dobrá věc. Překvapuje však, že nakonec získal pozornost tento incident, na rozdíl od desítek dalších zločinů. Přesto prezident Trump zůstává neoblomný, co se týče vyjednané rekordní smlouvy se Saúdy na dodávku zbraní ve výši 110 miliard dolarů.

Pro mě jde o osobní věc. Jak vládní, tak soukromý saúdský rukopis byl hojně čitelný na různých nepřátelích Ameriky v posledních 17 letech války. V letech 2006 až 2007 jsem hlídkoval v ulicích a předměstích Bagdádu. Sunnitští islámští povstalci, kteří byli financováni Saúdy, zastřelili několik mých vojáků a jednoho natrvalo posadili na invalidní vozík. Pravidelně jsme nacházeli saúdskou wahábistickou literaturu v domech a skrýších našich povstaleckých nepřátel.

O něco později, v letech 2011 až 2012, jsem vedl průzkumnou jednotku v afghánském Kandaháru. Vyháněli jsme Tálibán - opravdu jen sbírku nespokojených rolnických synků - z polí a údolí okresu Zárí. Hádejte, kam tihle bojovníci Tálibánu, kteří zabili tři mé muže a zranili 30 dalších, chodili do školy? Do Saúdy financovaných madrás v pákistánském pohraničí.

Krátce řečeno: Já, jako stovky dalších obětovaných mladých amerických vojáků, jsem bojoval proti "nepříteli", který byl až příliš často vyzbrojován a financován saúdským královstvím. Moje četa v Iráku ztratila tři muže, několik nohou a k tomu utrpěla nějaká ta střelná zranění. V Afghánistánu mí vojáci ztratili 10 končetin, přišli jsme o tři životy a schytali více než tucet střelných ran. To, že Saúdi, údajní "partneři" Ameriky na Středním východě, mají část této krve na svých rukou, by mělo být považováno za národní tragédii. To, že to tak není, se negativně projevuje na zdraví a budoucnosti této republiky.

Saúdská Arábie je fundamentalistická teokracie a jedna z posledních absolutistických monarchií na světě. Království (a jeho občané - soukromí sponzoři) pravidelně podporují islamistické džihádisty po celém Středním Východě. Kruci, vždyť 15 z 19 atentátníků z 11. září byli Saúdové! Mnohé z těchto skupin později zaútočily v USA, či na americké jednotky v zahraničí. Rijád nejčastějí podporoval frontu an-Nusrá, pobočku al-Kájdy, která se zformovala v probíhající syrské občanské válce.

Saúdská Arábie až příliš často podporuje protiamerické skupiny. A politika Rijádu v oblasti je celkově naprosto odporující zájmům Spojených států. Saúdská iracionální nenávist k Íránu navíc vyvrcholila ve skutečnou studenou válku a závody ve zbrojení v Perském zálivu. A právě tam budou vyvezeny zbraně za 110 mld. USD. Poslední věc, kterou již teď přepínaná americká armáda potřebuje, je, aby ji naši saúdští "partneři" vtáhli do nové války v této oblasti, tentokrát v Íránu.

Pak je tu ještě otázka lidských práv a amerických "hodnot". V tomto směru je saúdská vizitka prostě otřesná. Království stíná hlavy odpůrcům a kamenuje ženy za cizoložství, čarodějnictví a kouzelnictví. Pouze na Arabském poloostrově může být považováno za úspěch, že ženám bylo povoleno řídit auta ...v roce 2017. A konečně, což je nejvíce šokující, když si uvědomíme, že Spojené státy jsou spolupachatelem, Rijád od roku 2015 rozpoutal teroristické bombardování a vyhlazovací blokádu Jemenu, nejchudší země v arabském světě. Desítky tisíc civilistů zemřely, desítky milionů jsou ohroženy hladomorem a objevila se nejhorší epidemie cholery v dějinách.

Co tedy drží Washington v tak blízkých a těsně provázaných vztazích s Rijádem? Je stále více jasné, že nejlepším vysvětlením jsou zisky vojensko-průmyslového komplexu. Spojené státy už neprodukují žádné jiné hodnoty. Deindustrializace zmrzačila náš "Rezavý pás", přeorientovala Ameriku na ekonomiku služeb a zvýšila rostoucí propast mezi bohatými a chudými. Spojené státy jsou dnes zdaleka největším mezinárodním obchodníkem se zbraněmi. Zbraně a bomby jsou jediná věc, kterou Strýček Sam dosud produkuje.

Když se na to podívám z této stránky, musíme přehodnotit obchod za 110 miliard USD, který vyjednal Trump se Saúdskou Arábií. Jsou to zřejmě Lockheed Martin, Boeing, Honeywell a další podobné korporace, které neustále drží Washington v jedné posteli se saúdským králem a saúdskými princi. A co víc, hádejte, kdo sedí ve správních radách mnoha z těchto společností, v kontroverzním systému otáčivých dveří? Penzionovaní generálové a admirálové. Vypadá to, že trapný a kontraproduktivní vztah mezi USA a Saúdskou Arábií odráží strukturální vadu zakotvenou v ekonomice Spojených států, totiž její ovládnutí stále silnějším vojensko-průmyslovým komplexem.

Snad nedávný rozruch nad údajnou vraždou Chašúkdžího dosáhne toho, čeho desetitisíce mrtvých Jemenců a ztráta dalších tisíců amerických vojáků dosáhnout nemohla - restart americké politiky vůči saúdskému království.

Jako historik bych na to však nesázel.

Danny Sjursen je důstojník americké armády a pravidelný dopisovatel Truthdig. Sloužil v bojových misích s rekonstrukčními jednotkami v Iráku a Afghánistánu a později učil dějiny na West Pointu. Je autorem memoárů a kritické analýzy války v Iráku pod názvem Ghostriders of Baghdad: Soldiers, Civilians, and the Myth of the Surge. Na twitteru ho můžete sledovat pod @SkepticalVet.

Názory vyjádřené v tomto článku jsou pouze autorovy a neodrážejí oficiální doktrínu či pozici amerických ministerstev armády a obrany, ani americké vlády.

Zdroj: Truthdig

Překlad: Aleš Macháček


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 450 Kč. Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!