Začněme s fakty. Vláda v dubnu 2020 schválila dvě ze tří smluv s ČEZem, které mají rozjet dostavbu JE Dukovany. Pátý blok elektrárny v Dukovanech by měl mít výkon 1200 megawattů a ročně vyrobit devět TWh, což by odpovídalo desetině očekávané české spotřeby. Stavět by se mělo začít v roce 2029, blok by měl být uveden do provozu v roce 2036. Územní rozhodnutí pro stavbu bude vydáno v roce 2021 a dodavatel 5. bloku bude vybrán do konce roku 2022. Tendr na dostavbu chce ČEZ vypsat v 2021 a ve stejném roce čeká nabídky. Cena má být někde mezi 140 a 160 miliardami korun.

Zbylým čtyřem ruským a tedy socialistickým jaderným energoblokům se kapitalistickým razítkem prodlouží životnost na dvojnásobek, tedy ze 30 let na 60 a budou odstaveny okolo roku 2047. Doufejme, že těm reaktorovým nádobám dojde, že makají stejně jako my za kapitalismu a že nepůjdou do důchodu stejně, jako jsme my měli jít za socialismu. Pokud zjednodušíme zatím neznámé smlouvy vlády a ČEZu, tak platí, že investory nových jaderných zdrojů budou dceřiné firmy energetické společnosti ČEZ. Ale pokud bude stavba pro ČEZ ztrátová, tak bude moci dceřinou společnost, která bude mít stavbu na starosti, předat státu. Stejně tak to bude s garantovanou cenou elektřiny. Stát tak de facto ponese investiční rizika místo ČEZu. Investici ale v každém případě v konečném důsledku zaplatí občané – buď je jako spotřebitele a zákazníky zkasíruje ČEZ, nebo jako daňové poplatníky stát.

Jedná se tedy o novou formu skryté daně, kterou máme platit - a pro koho vlastně? Žádná předešlá vláda se do stavby nepustila, protože nebyla schopna ani dostavět dálnici mezi Prahou a Brnem. Totéž platí pro rychlou železniční síť. Jak dále uvidíme, od doby prvních vlád se stavby JE dramaticky zdražily a zkomplikovaly. A najednou vládne v Babišově vládě a v oligarchy manipulovaném mainstreamovém tisku úplně shodný a jako z nebe vytvořený konsensus, že stavět se musí a basta. Takže máme stavět nové bloky jaderné elektrárny, které nepotřebujeme. Otázkou je, pro koho vlastně? K dostavbě Temelína si přečtěte článek z roku 2013 pod názvem Proč nás Temelín zničí. Pak ale metaforicky platí, že dostavba Dukovan nás přivede do doby kamenné.

Cena stavby

Stručně řečeno, je navržená cena úplný nesmysl a vláda to musí vědět. Skutečná cena stavby a dekontaminace se bude pohybovat někde mezi 500 a 900 miliardami Kč. Podívejme se na důvody. Rozvoj jaderné energetiky na Západě kulminoval v šedesátých a sedmdesátých letech, kdy se rozestavělo asi 300 reaktorů. Po Černobylu to skončilo a v následujícím desetiletí rozestavělo po jednom nukleárním bloku Finsko (2005), Francie (2007) a Slovensko (2009). Všechny tři jsou zatím nedostavěné. Jaderné elektrárny se tak v podstatě staví pouze v rozvojových zemích. Kdo nás chce poslat do této kategorie a proč? Náklady na rozestavěných blocích po každé velké jaderné nehodě (Three Miles Island, Černobyl, Fukušima) rostou o dvojnásobek. Tady je graf pro cenu bloků JE v době havárie Three Miles Island (1979).



V červeném vidíte bloky stavěné během havárie. Průměrné náklady vzrostly oproti rozpočtu 2,8krát a průměrná doba stavby se zvýšila 2,2krát. A mezitím havarovala JE Černobyl a poté zcela katastrofálně JE Fukušima, kde nikdo ani neví, jak by šla provést dekontaminace roztavených reaktorů. Tak se o Fukušimě jednoduše přestalo psát. Zastaralé jaderné elektrárny představují stále větší riziko, zvláště ty, které v USA stojí přímo na tektonických zlomech. Takže náklady okolo 200 miliard jsou nesmysl. Cena bude nejméně 500 miliard korun a stavba se protáhne na dvojnásobek, a to jen v tom nejlepším případě, tedy bez havárie jaderné elektrárny kdekoli ve světě. Podle kalkulace britského ministra energetiky (Charles Hendry) pro obdobnou nabídku ve Velké Británii, kterou předložily energetické firmy EDF a RWE vyjde jeden blok na minimálně na 7,3 miliard euro, tedy asi 182 miliard korun (ZDE). Porovnání ukazuje přibližné náklady na celkovou stavbu. Westinghouse staví svůj blok o výkonu 1150 MW i na Slovensku s tím, že nabízí slevu, ale i tak je vládní cena nereálná. Tady je tabulka cen energie z různých druhů elektráren.



Sami vidíte. že proti plynu a uhlí jsou jaderné elektrárny suverénně nejdražší podle všech studií a podle EU studie dokonce extrémně drahé. A pozor, do nákladů na provoz jaderné elektrárny se zásadně nikdy nepočítá cena dekontaminace! Podívejte se na ceny elektřiny z nyní dostavovaných jaderných elektráren.



Ceny nových atomových elektráren překračují ve všech zemích kritický práh 2000 EU/kW, a to se nepočítají explozivně rostoucí náklady na dekontaminaci. Takže nové JE jsou totální podvod na daňové poplatníky, protože jádro je nyní nejdražší forma energie. Například podle odhadů UCS z roku 2009 se mezi lety 2002 a 2008 odhady nákladů na výstavbu nové jaderné elektrárny zvýšily z dvou až čtyř miliard USD na jeden blok na astronomických 9 miliard USD. Všechny JE stavěné v první laciné vlně v letech 1966-97 stály v USA v průměru o 200 % víc, než byl původní rozpočet. Takže i podle nerealistických a reklamních propočtů zbankrotované společnosti Westinghouse by energie z nového JE v Dukovanech stála okolo 3000 EU/kW. Cena za finské Olkiluoto 3 je nyní zhruba na 3500 EU/kW, stavba byla zahájena v roce 2005, plánované dokončení bylo v roce 2010, nejpravděpodobnější termín zahájení provozu bude v roce 2021.

Deaktivace a dekontaminace zamořených jaderných bloků

Tady je to podle reálných čísel úplný horor. Jaderné elektrárně Yankee v Rowe v Massachusetts trvalo vyřazení z provozu 15 let, tedy pětkrát déle, než bylo potřeba k jejímu vybudování. A vyřazení elektrárny z provozu - postavené počátkem šedesátých let za 39 milionů dolarů - stálo 608 milionů dolarů. Vyhořelé palivové tyče elektrárny jsou stále uloženy v zařízení na místě, protože neexistuje trvalé úložiště. Náklady na uskladnění a ochranu radioaktivního materiálu, aby nepadl do rukou teroristů, nebo neunikl do blízkých řek, jsou 8 milionů dolarů ročně. Tyto náklady budou přetrvávat neznámý počet let. V USA se oficiálně plánuje na dekontaminaci bloku 100-130 milionů, skutečná cena podle vědců je 500 milionů dolarů (ZDE). Tady je tabulka pro dekontaminaci JE Dodewaard v Německu, v provozu byla 28 let.



Takže to je normální postup od odstavení elektrárny z provozu v roce 1997, a to je prosím vyspělé Německo, a ne zkorumpované Česko. A v roce 2047 se jaderná elektrárna teprve začne reálně rozebírat! Ať je jasné, co budou dělat další generace, pokud tento krám postavíme a spustíme. A teď se podívejte, jak se změnily náklady na dekontaminaci jaderného bloku ve Švýcarsku, kde se rozhodně neutrácejí peníze daňových poplatníků tak, jako v Česku.



V době 2006-11 se zvýšily celkové náklady na vyřazování z provozu a jsou celkově o 17% vyšší než podle studie z roku 2001, včetně její aktualizace z roku 2006. Jinak řečeno, skokově, o 20 % stouply náklady zakalkulované do ceny výroby energie a provozu švýcarské JE jen během pěti let plánování.

Dejme příklad z USA. Jaderné elektrárny jsou dnes mnohem složitější než ty, které byly postaveny před desítkami let. Vezměme příklad JE Vogtle, units 3-4 (AP 1000, Westinghouse). Stavba, která byla zahájena v roce 2013, má zpoždění tři roky a stojí už teď 2 miliardy nad rozpočet. Dokončení v roce 2022 je v nedohlednu. Stát Georgie doplácí z poplatků za elektřinu na každého občana 14 USD měsíčně. Po dokončení budou dva reaktory Vogtle generovat velkoobchodní výkon v teoretických sazbách kolem 120 USD za MWh - to je 0,12 USD/kWh, což je současná průměrná sazba maloodběratelů v celé zemi. Jinak řečeno: Po dostavbě je cena elektřiny z této atomovky ztrátová už teď, a to jí čeká likvidace za zatím neznámou cenu a dobu.

Koho zajímají mýty šířené atomovou lobby, nechť se podívá na tento článek, kde je fundovaná odpověď na základních 15 argumentů. V USA stouply ceny za dekontaminace JE v průměru čtyřikrát, některé projekty se potáhnou 60 let, mezitím radioaktivní odpady jako stroncium 90 unikají do vody a do země, firmy vydírají jednotlivé státy a záměrně zvyšují ceny (ZDE). Zpráva MAAE z roku 2005 o nákladech na uzavření reaktoru o výkonu 1 000 megawattů se pohybovala v rozmezí od 150 milionů EUR (169 milionů USD) do 750 milionů EUR. V USA, zemi s nejvíce zkušenostmi s vyřazováním z provozu, se podle MAAE skutečné náklady nyní pohybují od 307 do 819 milionů USD na jaderný blok.

Česká jaderná mytologie

A nyní se podívejme na českou pohádku nukleárního máje pro obluzený obecný lid. Takto vypadá český plán na uložení jaderného odpadu podle vládou schválené koncepce:skládky radioaktivních odpadů schválené v roce 2019.



V tomto nejnovějším vládním dokumentu také najdeme ekonomickou rozvahu ohledně skladování, která dělá 5 miliard.



V porovnání s reálnými cenami dekontaminace a uskladnění v USA a v Německu je to naprosto absurdní číslo. Ve Švýcarku stouply náklady na uskladnění jaderného odpadu o 200 % za pouhých 5 let, viz tabulka. Jinak řečeno, cena za odstranění reaktoru bude asi třikrát až desetkrát větší, než ji teď neoliberální soudruzi naplánují. A pokud vezmeme styl stavění ve vytunelovaném Česku, tak dopadneme jako v USA. Odpady vzniklé během nedokončené dekontaminace končí v tělech rakovinou přistižených Američanů a stejně tak skončí v tělech Čechů.

Námitky českých ekologických organizací Calla a Duha

Námitky českých ekologických organizací se dají shrnout jednoduchou citací, zdroj ZDE. Za sebe jsem byl udiven, že si tito placení ekologičtí profesionálové nedali práci s podrobnou studií pro veřejnost, když toto dělám zadarmo a stálo mne to jen x hodin času.

  • Udávané investiční náklady v rozmezí 140-160 miliard korun (tzv. overnight costs) neodpovídají reálnému stavu porovnatelných projektů jako je Olkiluoto, Flamanville, Hinkley Point, Vogtle či Akkuyu. To znamená pro blok o výkonu 1 200 MW zhruba 8,4 až 9,6 miliardy eur, při současném kurzu tedy přibližně 232 až 265 miliardy Kč.
  • Udávaná doba stavby 7 let je nadmíru optimistická a není obvyklá ani v Číně. Každé zpoždění pak s sebou nese výrazné navýšení původně předpokládaných nákladů, které vedlo až ke krachu velkých, dříve silných firem - Westinghouse a Areva. V případě krachu projektu a nesplácení státem poskytnutého úvěru pak půjdou náklady na vrub daňových poplatníků.
  • Udávaná výše garantované výkupní ceny 50-60 eur/MWh, který má dostat ČEZ, je nerealisticky nízká a jsou to citace z propočtů z Národního akčního plánu rozvoje jaderné energetiky z ledna 2015, které byly kritizovány již tehdy. Klíčovým parametrem, který určí výši garantované výkupní ceny, je vnitřní výnosové procento. Akcionářům ČEZ s výjimkou ministerstva financí se určitě nebude líbit hodnota IRR kolem 5 %. Podle výpočtů ekonoma Jana Ondřicha, které mají ekologické organizace k dispozici, může výše garantované ceny dosáhnout 138 eur/MWh. Pak by ovšem spotřebitelé elektřiny museli zaplatit cca 20 miliard ročně rozdílu po dobu nejméně 30 let.


Citovanou přílohu (anglicky, Jan Oldřich) najdete ZDE, ale ta jen opakuje předešlé argumenty a dokládá je čísly. Opravdu mne zarazilo, že ekologové neřeší detailně dekontaminaci JE, což je hlavní, a dnes dokonce i ekonomický a prakticky neřešitelný problém. Nesmí, nebo neumí o tom psát? Závěr ekologických organizací k dostavbě Dukovan je jasný a odpovídá předešlé argumentaci. Někdo nám tady pořádně lže a manipuluje s čísly tak, aby se za každou cenu stavělo. Prostaví se kalhoty a pak se ten krám musí za každou cenu spustit, aby byl radioaktivní a v chodu. Pak už je to jedno, ať se další generace starají o dopad a o bezpečný provoz. A pro koho se tady má stavět a proč?

Potřebujeme tuto JE?

Ne, a to z několika důvodů. Za prvé, jsme stále čistými vývozci elektřiny, i když fungujeme jako záložní montovna pro Německo a pro zbytek EU. A tyto montovny provozujeme na úkor vlastních obyvatel, všechny zisky jsou pryč a v zemi zůstávají jen škody. Prostě, klasická kolonie.



Zhruba 14 z 88 vyrobených TWh vyvážíme, což je výkon toho budoucího bloku. Tak nač ho potřebujeme? Za druhé. Poté, co nás vykradli solární baroni a málem zavřeli Alenu Vitáskovou z ERÚ za to, že jim vzdorovala, tak se zásadně zpomalily práce na obnovitelných zdrojích. A ty měly stoupat i podle nařízení EU. Takže někdo měl a má v posledních letech zásadní zájem na tom, aby se zde realizovala dostavba jaderné elektrárny, která nás má ekonomicky přivést do doby kamenné? To ukáže další díl. Tady je tabulka, kde je vidět, co vlastně platíme v ceně elektřiny v roce 2017.



Jak sami vidíte, tak výroba nedělá ani 40 %, solární baroni a spol. nás stojí okolo 10 % a všechno ostatní je distribuce. Po zahájení výstavby JE tato část značně stoupne, pak se dvakrát prodraží a prodlouží stavba, pak po dvě desítky let poběží v normálu a pak nikdo dnes neodhadne náklady na dekontaminaci jaderných bloků, natož její náklady. Dlouhodobá produkce elektrické energie vypadá následovně:



Sami vidíte, že není potřeba žádný silný nárůst, jsme čistí vývozci. A ten vývoz je pro nás jako spotřebitele zásadně nevýhodný. Prodáváme energii ve špičkách, která je extrémně drahá a tím se na energetické burze zvyšuje průměrná spotřební cena elektřiny. I při náročných, energeticky a ekologicky problematických montovnách, které nám sem Západ dává, máme dostatek energetických zdrojů. Postupné odstavování uhelných elektráren by šlo bez problémů kompenzovat jednak chytrou sítí snižující spotřebu, jednak regulací problematických montoven zatížených vyšší sazbou za ničení naší země, jednak dostavbou alternativních zdrojů. Takže znovu: Pro koho máme dostavovat JE Dukovany?

Závěr

Klasický etický princip jasně říká, že nemáme právo zatížit další generace důsledky našich činů. Jinak řečeno: My slízneme smetanu - a je otázkou, zda vůbec nějaká bude - a naše děti dostanou jaderný odpad. Takže shrňme první kolo. Jste na vesnici, vás mafiánský soused miliardář má za Klause, Kalouska a Dlouhého nakradeno a nyní vládne po komunálkách ve vašem rodném hnízdě, protože je nejlepší. Staví za vaše daně stavbu, o které pozitivně ví, že ji možná ani nedostaví, že bude stát asi třikrát až pětkrát víc, než vám valí vesnickým tlampačem do hlavy. Po jejím ukončení provozu ten krám ani nemůže demontovat, protože na to nemá. Zbytek toho svinstva vám jako zamořený odpad uklidí za vesnická humna a vám dá ekorazítko od koupeného souseda na radnici, že je všechno OK. Takže buď je blbý, nebo navedený. A blbý není, to dokázal skrze zdatný mafiánský způsob, kterým předehnal ostatní při rozkrádačkách ve vaší vesnici. Takže, kdo ho navedl a proč?


Pokračování najdete zde: Dukovany aneb Návrat do doby kamenné II.


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 550 Kč. Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!