Nechtěl bych být kůži Sorošem a CIA placenými elfy, a rozhodně nezávidím kšeftu korporátních presstitutů, pokud se týká komentování politické situace v USA. Neoliberální režimy ve srovnání s bývalým reálným socialismem nasadily v globálním korporátním pelotonu tak rychlé tempo autodestrukce, že za chvíli nebude co krást, ani o čem lhát. Před rokem jsem strávil měsíc a půl v Portlandu v USA, protože jsem zde absolvoval spirituální formaci, což přeloženo pro ateisty znamená povinné církevní školení. Portland je město, kde letos probíhaly nejdelší a nejvíce medializované demonstrace v rámci hnutí Black Lives Matter (BLM). Letos bylo setkání pedagogických jezuitských kolegů zrušeno a do Portlandu jsem nejel, důvodem byla epidemie Covid-19 v USA.

S US-kolegy roztroušenými po celých USA jsem se viděl letos o letních prázdninách virtuálně přes internet. Z celého vývoje jsou nešťastní jak šafářův dvoreček. Epidemie koronaviru začíná napadat privátní středoškolský a vysokoškolský systém, což je případ katolických univerzit a jezuitských škol. Zadlužení studenti a jejich rodiče už nemají po vlně nezaměstnanosti na placení školného na úrovni college, což se pochopitelně projeví další léta na univerzitách (Kolik doopravdy stojí školné v USA). Portland je podle mých US-kolegů prý nejevropštější město v USA, což asi odpovídá. Moderní MHD tam jezdí naprosto spolehlivě po 20 minutách i v neděli. V oblasti kolonizované mimo jiné i švédskými protestantskými farmáři nejprve došlo k povinnému vyvraždění a vymření indiánů na civilizační nemoci. Zemřelo jich 90 %, zbytek z nich skončil v neúrodných a ekonomicky zaostalých rezervacích. V bělochy dobytém území s příjemným klimatem a krásnou krajinou se usadila Demokratická strana a město Portland spravuje už desetiletí na způsob evropské civilizace. Míra svobody shromažďování a sociálního zabezpečení je ve městě opravdu vysoká, tedy ve srovnání s jinými městy v USA.

Od anarchie k občanské válce

Situaci v Portlandu a v dalších městech USA je třeba chápat z pohledu Německa 30. let. Tehdy začaly ozbrojené srážky mezi levicovými skupinami a složkami nacistů v ožebračených německých městech během Velké hospodářské krize. USA a ostatní země světa za neoliberalismu už zchudly celkem slušně, a to hlavní nás teprve čeká (Být chudý a slepý k tomu). Portlandským spouštěčem násilných demonstrací byla policejní vražda levicového násilníka jménem Michael Reinoehl. Tento aktivistický přívrženec hnutí Antifa uprchl z Portlandu, protože při demonstracích proti násilí policie zastřelil pravicového aktivistu Aarona Danielsona. Tento opačně zaměřený fašistický subjekt asi nestačil na mírové demonstraci dostatečně rychle tasit zbraň od boku. To je fatální chyba v USA obecně, a při současných demonstracích proti násilí zvláště. Reinoehl utekl o 120 mil dále do města Olympie a tam ho podle očitých svědků policie zastřelila jako psa, tedy formou veřejné popravy na ulici.

Pak už obě fašistické bojůvky ztratily zábrany, jako v Německu během politického chaosu 30. let. Bankovní korporace podporované "clintonity" (a naším bakalovsko-sorošovským tiskem) dali hnutí BLM milióny dolarů podpory v rámci udržení mocenské nomenklatury Deep state. Jak je z Ukrajiny a jiných zemí známo, každá barevná revoluce na začátku něco stojí (USA investovaly do "demokratizace" Ukrajiny 5 miliard dolarů). Dotace na podporu demokracie (pochopitelně odečtené z korporátních daní) byly patřičně využity vypálením a rabováním obchodů střední třídy, která jako hlupák financuje "jedno procento" nejbohatších ze svých daní.

Militantní levicové skupiny kolem Antify nepřímo podpořil Joe Biden, současný presidentský kandidát clintonitů a obamovců. Podle probíhajícího vyšetřování jeho kluk kradl a nechal se uplácet v americké kolonii jménem Ukrajina v době, kdy jeho táta dělal Obamovi viceprezidenta, ale to se teď nesmí říkat nahlas. Elfové by to asi označili na fake news, stejně jako dosud lékařsky neprokázaný fakt, že prý Biden trpí "sníženými kognitivními schopnostmi". U nás se tomu říká stařecká demence, ale pro presidentského kandidáta to není vhodná diagnóza. To je, když ženy plácáte po zadku, čicháte k jejich vlasům, a tak. Bidenovi se to podařilo i během volební kampaně a Twitter vyřadil snímky z kampaně kvůli podezření ze zneužívání. Ale pak se jeho lidští náčelníci horující pro Bidenem fedrovaný Deep state omluvili a opravili chybně nastavenou umělou inteligenci ve prospěch antisenilního staříka. Podle Bidena platí, že demonstrace Antify mají mírumilovný a společensky prospěšný charakter, protože jsou pouhá "idea". Korporátní levice stojí za Bidenem, financuje BLM a prosazuje nekonečné války v rámci Deep state. Takže suma sumárum platí, že Demokraté mají svou interní ozbrojenou a reálně bojující milici, která jim má pomoci vyhrát prezidentské volby.

A nyní pojďme k vládnoucímu "sociopatovi" Trumpovi, jak jej nazývá opozice. Tento miliardář na bílém trůně zatím tvrdohlavě odmítá vést nové války, na kterých bohatne jedno promile z vojensko-průmyslového komplexu. Pak ale těžko dostane Nobelovu cenu míru, jako jeho předchůdce Obama podporující Deep state. Tento patentovaný černý demokrat těchto válek vedl šest, čímž se stal nejmilitantnějším prezidentem v americké historii. Trump je miliardářským bohem povolaný vůdce národa v těžkých časech jeho historie, kdy se hroutí neoliberální systém a jím manipulovaná americká demokracie. Tento "pravicový fašista", jak Trumpa v USA otevřeně nazývá nezávislý levicový opoziční tisk, se vysmíval tak dlouho lidem za nošení ochranných roušek, až sám onemocněl koronavirem. Posledních 10 let platil tento vlastenecký lidumil jen 700 dolarů na daních, což je jistě vzorný a chvályhodný počin republikánského prezidenta-miliardáře. Mimochodem, ti ilegální přistěhovalci, proti kterým Trump postavil na hranicích Mexika zeď z daní střední třídy, zaplatili v USA odhadem asi 1,5 miliard dolarů daní.

Co ukázala situace v Portlandu

Trump potřeboval Portland dostat na kolena, protože zdejší starosta Ted Wheeler odmítal nasadit federální ozbrojené jednotky proti levicovému násilí a nařídil místní policii, aby byla zásadně zdrženlivá při použití síly. Existuje podezření, že násilníci a provokatéři byli ve spojení s federálními agenty, ale zatím to není přímo dokázáno. Ale publikované odposlechy a hacknuté materiály z policejní administrativy ukazují, že policie, která z historicky známých důvodů nesnáší levici, dostala od exekutivy za úkol nepřímo chránit pravicové skupiny. Důvod mimo politický tlak byl i velmi racionální. Levicoví pacifisté Trumpovým voličům ze střední třídy rabovali obchody, už tak zavřené kvůli covidu, a tak z nich definitivně dělali žebráky. Trump pohrozil, že pokud starosta Ted Wheeler nenasadí proti levicovým anarchistům fašistické pravicové federály, tak Portland nedostane (stejně jako jiná odbojná města) federální pomoc danou rozpočtovým určením daní.

Právo beztrestně a legálně rabovat střední třídu má v neoliberálním systému jen jedno procento, a nikoliv samozvaní levicoví anarchisté (Pálení peněz střední třídy na korporátní svatbě). Starosta města odolával nasazení federálů i v situaci, kdy se levicoví míroví demonstranti pokoušeli vypálit jeho dům, kde měl rodinu. Takže federální šerifové a jimi podporovaní pravicoví fašisté zasáhli až v momentu, kdy levicová parta pacifistů začala v Portlandu ničit federální úřady. Mezitím byly už dávno vypálené a vyrabované obchody střední třídy v centru. Ale kdo by se o takové detaily staral, když se bojuje v korporátní barevné revoluci proti rasismu.

Takže Trump má stejně jako Biden vlastní militantní skupinu pravicových násilníků, které nepřímo podporuje policejní exekutiva. Jenže Trump na rozdíl od takticky mlčícího Bidena vlastní zcela nevymáchaná ústa. Úřadující prezident USA dal pravicovým militantním skupinám na jednom předvolebním mítinku jasný povel, aby se (zatím) drželi zpátky a byli v bojové pohotovosti (stand back and stand by). Schválně jsem to dal ze zpravodajského kanálu jednoho promile, kvůli sorošovým elfům. Proto v případě Trumpa necituji RT News (viz Biden nahoře), kteří to mají také a mnohem přesněji a bez skrytých fašistických nálepek na Trumpa. Levicoví miliardáři z BLM jdou proti pravicovému miliardářskému prezidentovi Trumpovi, což je občanská válka na americký způsob. V dané situaci, kdy Republikáni a Demokrati ve státech jako Wisconsin připravují po místních volbách (ať dopadnou jakkoliv) puče a nelegální převzetí moci, je Trumpova výzva k fašistické zdrženlivosti chvályhodný čin miliardářského a pravicově založeného pacifismu.

Skutečný problém americké demokracie

Nezávislá média jako Zvědavec u nás zveřejnila přeložené komentáře předních svobodně myslích a píšících komentátorů (Saker, Meissan, Escobar, Roberts...) k současné situaci v USA. Citovaní autoři se zásadně shodují v tom, že USA stojí na prahu druhé občanské války. Za této situace se Trump a Biden a jimi fedrované politické strany připravují na to, že napadnou prezidentské volby na všech instancích. Legitimita voleb je už nyní na nule, a to z mnoha důvodů. A ten hlavní důvod, který ovšem ani jedna neoliberální miliardářská strana nechce zpochybnit, je nedemokratický volební systém v USA.

Prezidenta přímo nevolí lid, ale kolegium volitelů, a ty jmenují guvernéři států USA. Jejich vodítkem jsou sice volby v daném státě, ale v případě nejasností rozhoduje kolegium volitelů. Volba v USA mezi bojechtivým Bushem mladším a Al Gorem se rozhodovala v roce 2000 ve státě Florida, kde byl guvernérem jeho brácha Jeb Bush. Sčítání nejasných hlasů vytvořených špatnými volebními stroji by zabralo týdny. Novináři je nakonec provedli a vyhrál Al Gore. Ale Nejvyšší soud Floridy formálně správně rozhodl, že hlasovací lístky voličů jej vůbec nezajímají. Floridský soud nemusel znát přání voličů, protože směrodatné je kolegium 27 volitelů, které jmenoval floridský guvernér, tedy ten správný brácha vítězného bráchy. Co je doma, to se volitelsky počítá. Bush mladší pak jako prezident zahájil sérii mezinárodně zločinných válek. Tyto války podle velmi konzervativních odhadů amerických studií z let 2015-18 stály okolo 1.3-2 miliónů obětí, téměř všechny byly civilní.

Problém USA je jasný, viz článek Začarový kruh destrukce americké demokracie. Nomenklatura Deep state vládne nepřímo skrze administrativu a vojensko-průmyslový komplex a jimi vlastněná média. Trump nemá média a osobně-autoritativně vládne skrze Twitter a prezidentské dekrety. Neoliberalismus jednoho procenta zničil legitimitu státní moci. Moc v USA si tiše vzalo jedno promile vyvolených oligarchů a lid volí pouze nastrčené politické komedianty od Demokratů a Republikánů. A pokud to nejsou komedianti, tak miliardáři vládnou nadšenému lidu přímo, což je i náš případ. Vládnoucí parta Demokratů potřebuje demokracii jen jako zábavní divadlo pro lid a v tom se shodne s přímo vládnoucím miliardářem od Republikánů. Obě strany v současné situaci ozbrojeného střetu levicových a pravicových militantních bojůvek připravují scénáře státního převratu. Boj o mimo-volební uchopení moci začne zneuznáním prezidentských voleb jednou nebo druhou stranou. Pokud se připustí korespondenční hlasování, pak jsou žaloby na regulérnost naprosto nevyhnutelné. Připomeňme, jak Kalouskova TOP 09 horovala v parlamentních volbách 2017 pro korespondenční hlasování, které jim vyneslo 26 procent ze všech takto odevzdaných hlasů v zahraničí. Tisíce obálkových hlasů pomohly topce k přeplazení 5 procentní bariéry do Sněmovny. Parta modrých strak má za ušima a USA je její zářný vzor.


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 450 Kč. Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!