Stovky uprchlíků z Mariupolu nyní žijí na pobřeží Azovského moře ve městě Berďjansk v Záporožské oblasti v dětském rekreačním táboře. Dříve museli tito lidé žít celé týdny ve vlhkých sklepích, kde se ukrývali před neustálým bombardováním a ostřelováním ze strany ukrajinské armády, řekl RT úřadující starosta Berďjansku Alexandr Saulenko. Přišel uprchlíkům rozdávat humanitární pomoc a přímo je podpořit.

Aleksande Fjodoroviči, jakou humanitární pomoc jste přivezl?

Obyvatelé Berďjansku reagovali na nouzi obyvatel Mariupolu, kteří byli nuceni město opustit. V krabicích jsou potraviny, teplé oblečení, ohřívače. Lidé teď žijí prakticky v letních chatách a jaro je velmi chladné. Více než sedm tisíc obyvatel Mariupolu je nyní v Berďjansku. Většina z nich je umístěna v soukromých bytech, mnozí z nich mají ve městě známé a příbuzné.

Jaká je nálada mezi obyvateli Mariupolu?

Mohu vám říci, že obyvatelé Mariupolu chápou, kdo je chrání a kdo na ně útočí - sami to zažili. Není třeba jim vysvětlovat, kdo je na straně pravdy a kdo je jejich nepřítel. Nepotřebují přesvědčovat, už jsou přesvědčeni: to, co se stalo v Mariupolu, bylo způsobeno zvěrstvy a provokacemi ukrajinských nacionalistů.

Chápu správně, že obyvatelé města jsou velmi vystrašení a bojí se přijmout humanitární pomoc?

Ano, je to tak. Lidé se velmi bojí. Požádali novináře, aby je nenatáčeli, až si přijdou pro krabice s humanitární pomocí. Vše, co se dostane na sociální sítě - všechna videa, fotografie - je na ukrajinské straně pečlivě monitorováno. Ukři (ukrajinské bezpečnostní složky - RT) začínají hledat příbuzné, snaží se jejich prostřednictvím vyvíjet nátlak na ty, kteří zde žijí, a vyhrožují jim. Lidé se bojí o své životy a životy svých příbuzných, kteří zůstali na Ukrajině. To platí i pro uprchlíky a obyvatele Berďjanska. Místní hurá vlastenci, říkejme jim třeba agresivní menšina, kteří se dostavili na shromáždění, také bránili distribuci humanitární pomoci.

Je v obchodech ve městě dostatek potravin?

V obchodech jsou zbytky potravin z doby ukrajinského režimu. Zásobování dosud nebylo obnoveno. Zatím jsou potraviny na trhu, kde se prodávala zelenina. Tradičně se dovážely z Chersonské a Mykolajivské oblasti. Objevily se brambory, zelí, z vesnic se vozí vepřové maso.

Podařilo se vám navázat spolupráci s bývalými pracovníky politicie a orgánů činných v trestním řízení?

Zatím ne. Rosgvardia zatím pracuje v ulicích, pak budeme tvořit dobrovolnické brigády, které pomohou udržet pořádek. Lidé v Berďjansku jsou však klidní a svědomití. V našem městě nedošlo k žádným případům rabování a vloupání do obchodů.

Byli jsme v Melitopolu. Říká se, že po nástupu nového úřadujícího starosty začala jakási blokáda: byly uzavřeny státní registry a banky, z bank byla na příkaz z Kyjeva vybírána hotovost. Jak je to zatím v Berďjansku?

Ukrajina zřejmě dělá všude totéž. Máme to samé: úřední registry jsou zablokované, banky prakticky nefungují. Plánujeme vydávat sociální dávky a důchody v rublech. Protože neexistují žádné seznamy, plánujeme vytvořit místa, kam budou moci lidé přijít s občanským průkazem potvrzujícím nárok na peníze, a vydat jim deset tisíc rublů, aby si mohli něco koupit.

Budete vyplácet náhrady v rublech? Přejde město plně na ruskou měnu?

V současné době jsou všechny ceny v hřivnách. Při vydávání kompenzací v rublech budeme používat obě měny a plánujeme používat dvě měny i pro ceníky. Přibližný kurz je jedna hřivna rovna dvěma a půl rublům. Nakonec můžeme přejít na rubl, takže se budeme řídit scénářem DLR.

Bylo těžké rozhodnout se přijmout post starosty v tak složité době?

V Donbasu pracuji už dlouho. Mám osmnáctiletou praxi jako horník v podzemí, takže z první ruky vím, jaká je obtížná práce horníka. Není náhodou, že lidé na Donbasu se nebáli a jako první na Ukrajině povstali proti banderovcům a fašismu, postavili se za ruský jazyk a svobodu. Pokud jde o mě, ano, můj hornický výcvik mi pravděpodobně pomohl překonat psychickou bariéru. Z Donbasu jsem odešel asi před devíti lety a od té doby žiji tady.

Jaké hlavní úkoly si nyní jako starosta města kladete?

Nyní jde hlavně o to, aby se navázala komunikace s ruskou armádou, s podnikateli z Ruska, aby se vybudovaly zničené logistické vazby, které by obyvatelům města zajistily potraviny, léky a benzín. S místními podnikateli bylo dohodnuto, že hasiči a záchranka mohou tankovat zdarma, aby mohli vyjíždět k lidem a k nehodám.

Russian RT, 31. března 2021, originál zde: https://russian.rt.com/ussr/article/983864-berdyansk-bezhency-mer-saulenko-intervyu


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 450 Kč. Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!