K jaderným elektrárnám jsme psali na našem webu dost a většinou negativně. Ale podívejme se na rozhodnutí německých Zelených. Ti podporují válku na Ukrajině, připravili se o energetické zdroje z Ruska, přitom dále zavírají jaderné elektrárny a znovu otevírají uhelné jednotky. To je čistá zelená paranoia, která je možná jen ve skleníku Sorošem podporovaných neziskovek. Mezitím jsme se dozvěděli z českých médií, že Rusové ostřelují atomovku v Záporoží, což je největší jaderná elektrárna v Evropě a pátá na světě, co do výkonu. Nebudu znovu komentovat stupiditu českých presstitutů, která už dosáhla severokorejské úrovně (Jak se lže v EU-kolonii). Podle ruských zdrojů Ukrajinci ostřelují JE z amerických houfnic M777 a Himarsy, obě mají přesné navádění přes US-družice s GPS. Cílem je ochromit elektrárnu z hlediska chlazení a energetických rozvodů. Pokusili se bombardovat i povrchový mezisklad s radioaktivními odpady, který je vedle elektrárny. Pak to bude druhá Fukušima. EU a a USA mlčí, dělá se to jejich zbraněmi a pravděpodobně NATO navádí tyto střely. K havarijní situaci jaderných elektráren na Ukrajině jsme psali tyto články:

Elektrárnu v Záporoží obsadila ruská armáda hned v první vlně útoku na Ukrajinu v březnu 2022. Otázka zní: Proč museli Rusové okamžitě obsadit JE Záporoží, i když dále dodávala proud na Ukrajinu? Důvod uvedený Ruskem je pro nás velmi důležitý. Americká zkrachovaná firma Westinghouse bude s velkou pravděpodobností v Polsku a možná i u nás stavět jaderné elektrárny. Tak se podívejme, jak dopadl její jaderný experiment v Záporoží. Jde o přepis zpravodajství Vesti z 5. března 2022, originální reportáž najdete ZDE.


Rusko kontroluje ZNPP: Kyjevský jaderný experiment selhal
Možné důvody pro provokace, které se neonacisté pokusili zinscenovat v Záporožské jaderné elektrárně, byly uvedeny. S odvoláním na ukrajinský jaderný dozor platí, že jaderný experiment v Kyjevě skončil poté, co elektrárna přešla pod ruskou kontrolu. Jedná se o přestavbu jaderných elektráren postavených v sovětských dobách na americké palivo namísto ruského. Tento proces byl zahájen v posledních letech pod tlakem USA. A nyní jistě vyjdou najevo problémy a hrozby, které v jaderných elektrárnách vznikly kvůli čistě politickým ambicím ukrajinské vlády. Jaké informace by americká společnost raději zatajila, i kdyby to znamenalo katastrofu?

Na sociálních sítích se objevilo obvyklé ostré odsouzení. Od americké společnosti, jejíž existence doslova závisí na dění na Ukrajině, by se dala očekávat emotivnější reakce, než jaké přišla: "V době krize na Ukrajině vyjadřuje firma Westinghouse, stejně jako mnoho našich kolegů, podporu ukrajinskému lidu. Důrazně odsuzujeme ruskou invazi."

Američtí jaderní vědci sledují vývoj na Ukrajině s obzvláštním zájmem. Ukrajina má nyní čtyři jaderné elektrárny a v zemi běží celkem 15 jaderných reaktorů. Téměř všechny byly vyrobeny v Sovětském svazu pro domácí palivové články. V posledních letech však sedm elektráren přešlo na palivo Westinghouse Electric. Toto rozhodnutí mnoho lidí překvapilo. Čeští energetici se o totéž pokusili již dříve: v jedné z elektráren zkušebně nahradili ruské palivové tyče palivem Westinghouse. A zažili fiasko. Boris Martsinkevič, šéfredaktor analytického časopisu Geoenergetika, k tomu říká toto:

Používání palivových článků muselo být přerušeno, protože palivové články Westinghouse vykazovaly současně tlakové, ohybové a torzní deformace. Češi poprvé v historii energetiky zrušili smlouvu na palivo a vrátili se ke smlouvám s Rosatomem.


Většina bloků elektráren na Ukrajině je poháněna reaktory VVER-1000. Jejich palivové články jsou tenké, ale velmi dlouhé (téměř 4 metry) zirkoniové trubky naplněné uranem nebo plutoniem. Tyto trubky jsou sestaveny do palivových článků o 312 trubkách. Toto palivo dodávají společnosti TVEL a Westinghouse. Tyče však nejsou stejné, dokonce i v základních parametrech, tedy hmotnosti a velikosti. Není divu, že první pokus o instalaci paliva Westinghouse do ukrajinského reaktoru v Záporožské jaderné elektrárně skončil poruchou reaktoru a ztrátami ve výši 175 milionů dolarů. Od té doby byly opakovaně hlášeny další nehody s americkým palivem. Politický analytik Marat Baširov komentuje situaci následovně:

Když vezmete, zhruba řečeno, náboj a zkusíte ho vložit do pušky M-16, ale je to náboj z naší útočné pušky Kalašnikov, tak nestřílí. Je to víceméně totéž. Když přišli Američané a řekli: "Nekupujme ruské, bývalé sovětské tyče," byla tu čistě technická otázka, jak to přizpůsobit na teplotní regulaci. A nějak se jim to podařilo.


A klíčové slovo je "nějak". Jak byla tato práce provedena technologicky? Jak spolehlivá byla aplikovaná technická řešení? Nikdo to neví, ale zrovna toto je opravdu nutné vědět. A další otázka: Proč to všechno Ukrajina potřebovala? Co z toho mají? S největší pravděpodobností nic. Společnost Westinghouse Electric, jeden z největších amerických výrobců jaderného paliva, je prakticky v úpadku. Všechny její nedávné projekty v USA a Číně selhaly. Číňané na nich vysoudili celkem několik miliard dolarů. A východoevropský trh byl pro Westinghouse poslední šancí na přežití. Pravděpodobně o to požádali přátelé ve Washingtonu, které se Kyjev neodvážil odmítnout. Politolog Marat Baširov pokračuje:

To, co se nyní děje na Ukrajině, připravuje tuto společnost o evropský trh. Vojenská operace pravděpodobně povede k tomu, že se jaderné elektrárny vzdají používání amerických bloků.


Technicky je možné obnovit vše tak, jak to bylo a vrátit do reaktorů ruské palivové tyče. Odborníci se navíc domnívají, že MAAE by takový krok dokonce uvítala.


Takže po neúspěšném či minimálně hodně riskantním pokusu Westinghouse v Záporoží (a možná i v Česku) tato jaderka přišla pod ruské vojenské komando a pod ruský technologický dozor. Pak ji začali jiní "Rusové" ostřelovat. Pak poslali výsadková komanda k obsazení elektrárny, které opravdičtí Rusové na místě zlikvidovali. Vlivní členové OSN blokovali návštěvu Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) v Záporožské jaderné elektrárně, aby nepotvrdili, že Kyjev ostřeloval toto Ruskem kontrolované zařízení.

Rusové potvrdili, že jsou kdykoliv připraveni přijmout dozorčí orgán pro atomovou energii, který opakovaně vyjádřil přání navštívit zařízení. Ale poznamenali, že OSN přímo začala blokovat možnost inspekce MAAE. OK, to bylo první kolo. Pak jako náhodou proběhl hlavní útok Ukrajinců přesně v době, kdy se tam dne 1. září 2022 konečně uráčil přijet hlavní šéf MAAE. Rafael Grossi bohužel musel na místě konstatovat debakl ukrajinského výsadku provedeného ve stejný den, odmítl komentovat ostřelování atomovky těmi "Rusy" a odjel zpět do Vídně. Koneckonců, čí chleba jíš, toho píseň zpívej. Stejným způsobem RB OSN vetem USA a dalších států zablokovala vyšetřování amerických biolaboratoří na Ukrajině.


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 450 Kč. Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!