Říjen 16, 2012

Představitelé skupiny V4 s krajním znepokojením sledují situaci v ČR, kde se zajištění zdravotní péče ocitlo v kritické situaci. V ČR nastal stav, kdy zdravotní pojišťovny společně vypověděly smlouvy o poskytování péče všem lůžkovým zařízením k 31. 12. 2012 a do této doby není zřejmé, která zařízení v síti zůstanou a která ne. Jednání, která se o změně struktury lůžkové péče v roce 2012 vedla, byla v dikci zdravotních pojišťoven, aniž by byla podložena odbornými analýzami dopadů rozhodnutí. Síť poskytovatelů péče je tak bez jasných pravidel a odborné diskuze rozkládána kartelovou dohodou zdravotních pojišťoven. Odpovědné a volené orgány státní správy i samospráv, zodpovědné za zajištění zdravotní péče, tento proces neovlivňují a nechtějí ovlivnit. Celá situace vyvolává obavy, že dochází k záměrné destabilizaci sítě veřejných nemocnic se záměrem rozložit a privatizovat veřejné zdravotnictví.

Nejasná perspektiva a osud jednotlivých zařízení velmi negativně působí i na zaměstnance. Ti se ocitli v nejistotě, která má mít dopad na jejich práci. Takovou situaci ve zdravotnictví považujeme za vysoce rizikovou, ohrožující pacienty i zdravotníky. Vysoká nebezpečnost situace v ČR pro ostatní země V4 spočívá v tom, že by stejný nebezpečný model mohl být aplikován i zde.

Představitelé V4 vyzývají vládu ČR, hejtmany krajů a další odpovědné subjekty k převzetí kontroly nad procesem, zklidnění situace, obnovení smluvních vztahů a zahájení korektní a odborně podložené diskuze o případných změnách struktury lůžkové péče.