Článek o stávce v USA za zvýšení minimálního příjmu připomíná nám, Evropanům, zásadní význam základní mzdy, kterou neoliberálové v Evropě chtějí zničit občany, stejně jako v USA. Podívejte se na stránky Iniciativa Evropských občanů za nepodmíněný základní příjem, kterou budeme dlouhodobě podporovat i na našem webu. Tato iniciativa celoevropský charakter a usiluje o zavedením bezpodmínečného základního příjmu.

1. Petice a kampaň za nepodmíněný základní příjem (NZP)

Evropská iniciativa rozběhne od pondělí 16. září celoevropskou kampaň za nepodmíněný základní příjem (NZP).

  • Cíle podpisovky jsou dva: šíření myšlenky NZP a projednání NZP na půdě Evropského parlamentu.
  • Kampaň usiluje o získání 1 milionu podpisů v zemích EU, aby se návrhem musely zabývat Evropská komise a Evropský parlament. V celé Evropské unii toho jistě můžeme dosáhnout. Musíme postupovat jednotně!

Celoevropskou petici za Bezpodmínečný základní příjem (BZP) můžete podepsat zde.

2. Co je nepodmíněný základní příjem?

Všeobecný, neboli nepodmíněný základní příjem (NZP) je příjem, který dostává každý občan, nezávisle na své ekonomické situaci či jiných podmínkách, a který mu umožňuje zajistit důstojný život ve společnosti. Každý občan má nárok na spravedlivý podíl bohatství země, kterou sdílí s ostatními spoluobčany. K jeho vysvětlení se podívejte na toto video s českými titulky.

::::

Politolog Marek Hrubec komentoval zavedení NZP následovně.

Je paradoxem, že v České republice a dalších zemích dosud není jako základní civilizační vymoženost zavedeno právo na nepodmíněný základní příjem. Přitom finanční základ pro život každého občana by měl patřit mezi hlavní práva občanů, neboť každý občan má v České republice ústavní právo na život, a navíc na důstojný život. Nepodmíněný základní příjem by mohl pomoci odstranit chudobu a nedůstojný život nezaměstnaných, špatně placených pracovníků, rodičů na mateřské a rodičovské, bezdomovců, lidí pracujících v organizacích občanské společnosti nebo tvůrčích osobností v oblasti kultury.

3. Proč je NZP potřebný?

Argumenty pro podporu NZP najdete na těchto stránkách iniciativy, vybíráme z nich následující myšlenky. Klíčový důvod zavedení NZP je následující. Potýkáme se se strukturální (technologickou) nezaměstnaností díky automatizaci výroby. Plná zaměstnanost již dnes NENÍ možná. Práce je ale ve společnosti hodně. Ovšem práce, která není zaměstnáním, z pohledu trhu jakoby neexistovala. Například péče o děti, o starší a nemocné, péče o domácnost, kterou v naší společnosti většinou vykonávají ženy, je ve velké míře vykonávána jako práce neplacená.

NZP by mohl pomoci proměnit naši představu o tom, co je smysluplná práce, a umožnit lidem věnovat se tomu, co považují za nejdůležitější, ať už to bude péče o nejbližší, komunitní práce, kreativní a umělecká aktivita atd. Základní příjem by zajistil prostředky na živobytí těm, kteří by se rozhodli vykonávat práce, které jsou ve společnosti potřebné, které jsou ale velmi málo, nebo vůbec ne, oceňované.

NZP umožní lidem pečlivěji si vybrat povolání bez zbytečného tlaku na co nejrychlejší nalezení pozice a omezení, kde si člověk může vydělat na živobytí. Spokojený zaměstnanec je i spolehlivější zaměstnanec.

NZP může proměnit naše priority, na špičce už nebudou produktivismus a masová spotřeba, které jsou neustále poháněny Sisyfovskou snahou o plnou zaměstnanost. NZP proto směřuje k udržitelné ekonomice a šetrnému zacházení s přírodou a přírodními zdroji.

4. Proč je NZP nutný pro Česko?

Pokud se podíváte na na poslední tematické číslo Zamlčená témata voleb 2013 (2013-19), pak jsou důvody jasné. Zákonodárství je ovládané partajemi, které pracují pro lobbisty a oligarchy. Přes nespravedlivě a ničitelsky nastavený daňový systém jedno procento rozkládá bohatství státu, které společně vytváříme. A poslední článek byl psán jako rekviem za zaniklou českou střední třídu, která u nás ani neměla čas vzniknout.

Celoevropská iniciativa za NZP podporuje nové přerozdělení bohatství směrem od jednoho procenta k normálním plátcům daně. Každý krok tímto směrem je správná věc.