Řecko jedná s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem o urovnání dluhu. Jde zhruba o 240 miliard eur a druh vznikl po záchraně řeckého rozpočtu před bankrotem v letech 2010 a 2012. Záchrana byla nutná proto, že Goldman Sachs pomocí tzv. "kreativního účetnictví" pomohl vylepšit bilanci Řecka, aby mohlo vstoupit do eurozóny. Řecké politické kleptokracii pak banky půjčovaly dále, i když všichni jasně věděli, že to nemají čím zaplatit. Banksteři z MMF, Goldman Sachs a ECB se po Argentině opět pokusili rozkrást celý stát, tentokrát přímo v EU, což je dost smutné. Jak se zdá, cíle se asi nedosáhne, stejně jako se to nepovedlo za prezidentky Kirchnerové v Argentině. I v Řecku nastoupila generace odvážných politiků a ekonomů.

Trojka věřitelů přerušila jednání s Řeckem

Uzavření dohody se ale neustále protahuje. Vzhledem k tomu, že tempo reforem je pomalejší, věřitelé budou muset poskytovat více času na oddlužení a jejich zisky z lichvy tím značně klesnou. Existuje jasný limit na to, co jsou ochotni udělat věřitelé, a nakolik chce stát zničit své obyvatele a ohrozit územní suverenitu tím, že rozprodá ostrovy ve Středozemním moři, nárok na nerostné bohatství a další státní aktiva. Proto se zadrhla jednání Trojky a současné řecké vlády. Ta odvolaná kleptokratická vláda by Řecko prodala i s jeho obyvateli, viz její předešlé zločinné jednání.

Nabídka učiněná řecké vládě minulý týden odrážela výše uvedené úvahy a prozatím vyjednané kompromisy. Bylo navrženo snížit cíl střednědobého primárního rozpočtového přebytku z 4,5 % HDP na 3,5 %, a dát Řecku ještě dva roky na dosažení toho cíle. Cíl pro tento rok byl snížen na 1 %. MMF požádal o další soubor sociálních škrtů a tzv. "reforem", které fakticky znamenají rozprodání země skrze privatizaci čehokoliv, co ještě má nějakou hodnotu. O tom také celá mezinárodní lichva ve skutečnosti byla.

Mělo také dojít ke komplexní daňové reformě především u DPH, zvýšení základu, což by dopadlo opět hlavně na chudé lidi. V Řecku existují 3 sazby DPH. Ve většině případů se uplatňuje základní sazba ve výši 19 %. Snížena 9% sazba se aplikuje především na jídlo a léky, a sazba 4,5 % na knihy a časopisy. A lichváři z ECB a MMF také požadovali další úpravy důchodů, tj. snížení důchodových výdajů o 1 % HDP. Důchodci ať třeba umřou hlady. Pro mezinárodní lichvu už jsou jen přítěží, protože jejich důchody lze ukrást přímo.

Nejistota dluhové krize likviduje podniky

Nástup teplejšího počasí v Aténách je obvykle doprovázen utrácením v hospůdkách a obchodech, společenským životem na ulici. V letošním roce jsou obchody prázdné. Nejistota obklopující Řecko kvůli dluhové krizi roste a stále více malých podniků jde do bankrotu. Vláda chtěla dosáhnout dohody s věřiteli do 31. května, což se nepovedlo. Splácení a podmínky dohodnuty nejsou a odchod z eurozóny se stále reálný. Přehled řeckých dluhů máte zde. Černá šipka ukazuje "pomoc" EU v posledních letech. Je dobré vědět, komu EU doopravdy slouží, když jde do tuhého.



V Řecku se technicky vzato zastavil pohyb peněz. Lidé z obavy před krachem bank si své úspory vybrali a z obavy před budoucností zastavili jakékoliv zbytečné utrácení. Krachují malé rodinné podniky i v bohatých čtvrtích, které 20 let úspěšně fungovaly. Míra bankovních vkladů je nejnižší za posledních 10 let.

EU se tedy chová naprosto destruktivně k vlastnímu obyvatelstvu v EU-státě, když protahuje tuto krizi. Tím jen nahrává banksterům v ECB, u Goldíka a v MMF, kteří ze zákulisí celé jednání v řeckou vládou řídí. Přitom technicky jde pouze o 2 % HDP rozpočtu eurozóny. Pokud EU není schopno zvládnout ekonomickou či bankovní krizi v míře pouhých dvou procent, pak je naprosto k ničemu v případě velkých krizí.

Řecko je vyloučeno z úvěrových vazeb

Protože Řecko nemá bankovní likviditu, pak mu nikdo nechce dát ani běžný provozní úvěr. To znamená, že i úspěšní obchodníci musí všechno platit předem. To znamená další ránu řeckému průmyslu. Tento graf ukazuje, jak zničení ekonomiky produkuje nezaměstnanost.



Podniky po celé zemi se zavírají rychlostí 59 den, což znamená ztrátu 613 pracovních míst denně. Řecké banky jsou také v prekérní situaci, protože EU utahuje šrouby. Devadesát pět procent žádosti o úvěr je odmítnuto, místní hospodářství nemá finanční zdroje. To ale znamená, že živnostníci přestávají platit nemocenské a důchodové pojištění a technicky vzato by umřeli před nemocnicemi, které jsou beztak zadlužené a nemají na zahraniční léky.

Banksterům je to jedno. Ale vládnoucí Syriza jasně řekla, že nemůže dále osekávat sociální a zdravotní zabezpečení, protože by se zhroutil sociální systém země. Vláda bojuje za všeobecný přístup ke zdravotnickým službám, snaží se krýt nepojištěné a nezaměstnané, aby neumřeli hlady a na ulici. Viz náš článek Řecko, děsivý přízrak neoliberální Evropy nebo Řecké živoření v Betlémské stáji. Vládě se však zatím nepodařilo přesvědčit své věřitele, že může tento systém udržovat při zachování rozpočtového přebytku, který si bankéři potřebují sebrat.

Vyšší DPH navíc znamená, že Řecko prohraje turismus s Tureckem. Devastující politika EU a banksterů je vidět zejména v turistickém průmyslu, kde pracuje jedna pětina obyvatel. Krize a nejistota znamená rušení objednávek. Majitelé hotelů na nejoblíbenějších ostrovů, jako jsou Kréta, Rhodos a Santorini, si stěžovali na vysoká storna pobytů od zahraničních cestovek.

K čemu je dobré EU

Výsledek a poučení ohledně řecké krize můžeme shrnout následovně.

  • Je třeba korigovat lhaní českých a zahraničních mediálních korporátek. Řecko nechce vůbec žádné další půjčky. Viz rozhovor s ministrem financi v článku Varoufakis o řecké ekonomice pro Democracy Now!.
  • Jde o to, že mezinárodní lichváři dostanou jen část zisku z půjček, které dávali Řecku naprosto nezodpovědně a v situaci, kdy jasně věděli, že kleptokratická vláda bude tak jako odvolána.
  • Graf ukazuje, k čemu je EU-systém v nouzi. Pokud nezodpovědná zlodějská vláda za obecného nezájmu občanů pošle stát do bankrotu, je s lidmi konec. Přijdou o všechno a umřou před nemocnicemi hlady. EU jim nijak nepomůže a naopak jim uškodí. Viz příklad Řecka.


Tím se dostáváme k otázce, k čemu EU vlastně je, co dělají naši volení poslanci v Evropském parlamentu a kam celý EU-cirkus pod vedením NATO a banksterů vlastně směřuje. Zatím jenom ke konfrontaci s Ruskem. Podle současné reprezentace EU to asi občané EU potřebují jako sůl, válka nás všechny může nějak zachránit. Je dobré připomenout na příkladu Řecka, že starosti EU by měly být někde jinde, než dělat poskoka americkým korporátkám a zbrojním koncernům.

Psali jsme
Tag: yanis varoufakis
Co dělá EU naším jménem v Řecku
Řecko možná rozhodne o budoucnosti eura
Kdo přijde v Aténách na večeři? No přece Goldman Sachs!

Zdroje
www.greekcrisis.net
Řecký dluh on line Český dluh on line
Greece: A Credible Deal Will Require Difficult Decisions By All Sides