Firma Apple chce zisk a je ochotna pro dosažení tohoto cíle udělat hodně a někdy i cokoliv. Po vlně sebevražd v jejím dodavatelském závodě Foxconn v Číně a po reportážích, které natočili reportéři najatí jako dělníci do závodů kontraktorů pracujících pro Apple, musela firma lehce změnit kurz. Další skandál způsobilo obratné vyhýbání se placení daní v USA a export výrobních kapacit mimo mateřskou zemi USA, kde Apple prodává nejvíce.

Firma si nechala udělat interní audit pracovních podmínek, který nedopadl nejlépe. Jeden z nejbohatších podniků na světě má pracovní podmínky 19. století, viz tento článek o dětské práci. Interní audit zjistil, že v jedné z čínských poboček bylo zaměstnáno minimálně 74 dětí pod 16 let. Děti byly celkově zaměstnány v 11 podnicích a celkem má firma dokumentováno 106 případů. Mnohé děti byly přijaty na základě zfalšovaných dokumentů, což ztížilo jejich identifikaci.

Apple ovšem nevyrábí ve svých vlastních podnicích, proto se pracovní podmínky dělníků-otroků příliš nezajímal, dokud jej k tomu nedonutilo pobouření světové veřejnosti a nezávislá investigativní média. Kouřová clona vyvolaná posledními opatřeními proti dětské práci ovšem nechává celý systém otrocké práce beze změny. Dělníci jsou najímáni přes zprostředkovatelské firmy, které řídí celý systém nucené průmyslové práce. Ty běžně nutí rodiny dětí, aby podepsali zfalšované doklady a tak děti najaly jako dospělé. Ženy v mnohých čínských podnicích Applu podepisují smlouvu, že se budou podrobovat pravidelnému testu na těhotenství. Pokud jsou těhotné, jsou vyhozeny z práce. Podobné podmínky panují v textilním průmyslu, viz článek Peklo v bangladéšské textilce.

A nyní si představte zprivatizované české zdravotnictví, kde si vaše zdravotní údaje koupí za pár korun každý zaměstnavatel, pojišťovna atd. a nemusí vůbec žádné testy dělat na své náklady. Vyhození z práce si zařídíme z našich vlastních daní a podle zákonů, které schválili naši zvolení poslanci.