Článek Rozbíhá se celoevropská petice a kampaň za nepodmíněný základní příjem upozornil čtenáře na význam petice a kampaně za nepodmíněný základní příjem (NZP). Evropská iniciativa rozběhla od 16. září celoevropskou kampaň za nepodmíněný základní příjem (NZP).

  • Cíle podpisovky jsou dva: šíření myšlenky NZP a projednání NZP na půdě Evropského parlamentu.
  • Kampaň usiluje o získání 1 milionu podpisů v zemích EU, aby se návrhem musely zabývat Evropská komise a Evropský parlament.

Švýcarsko se svou vzorovou demokracií nyní rozběhlo podobnou iniciativu o zavedení minimálního základního příjmu, o níž budou občané rozhodovat ve všeobecném referendu.

Na rozdíl od českého sobectví a občanské lhostejnosti jsou Švýcaři první zemí na světě, která v referendu nařídila regulaci platů exekutivy korporací, o jejichž platu dnes rozhodují hlasováním samotní akcionáři. Švýcaři také připravují referendum o zavedení Glass-Steagalova zákona, který půl století v USA zakazoval spojení komerčního a investičního bankovnictví. Po jeho zrušení vznikla za šest let zásadní bankovní krize.

Mohlo by zdát, že bohatí Švýcaři vůbec nemusí vést kampaň za minimální základní příjem. Opak je pravdou. Aktivisté sebrali ve velmi krátké době potřebných 130.000 podpisů nutných k referendu o zavedení minimálního příjmu, který by měl být 2.500 švýcarských franků za měsíc (52.000 Kč).


Předání podpisů skončilo pěkným happeningem před federálním parlamentem v Bernu. Tato hromada pěticentimových mincí obsahuje 8 miliónů kusů, což symbolizuje počet švýcarských občanů.

Celoevropskou petici za Bezpodmínečný základní příjem (BZP) můžete podepsat zde.