Prakticky v ilegalitě vydala EK v Bruselu v říjnu 2012 nařízení, že "zmírní" kontroly potravin, které pocházejí z Japonska, a to zejména z oněch 12 prefektur, které jsou přímo postižené nukleární katastrofou ve Fukušimě. Jinak řečeno, EK vědomě hazarduje se zdravím občanů EU. A bezvadně jí to prochází, protože o tom skoro nikdo neví.

Kdyby ovšem nebylo pilné a pracovitě poslankyně za francouzské Zelené v Evropském parlamentu (EP) jménem Sandrine Bélierová. Tato dáma má podle svého jména tvrdohlavost berana. V téměř prázdném sále EP se pustila do zásadní debaty o tomto naprosto pochybném rozhodnutí Bruselu. Podívejte se na její vystoupení na videu.


Jde o dosti technickou a šroubovanou mluvu, ale celkový smysl jejího projevu před prázdným sálem, reprezentujícím současnou ještě demokratickou EU, je úplně jasný. Pokud vezme k úvahu rozsah katastrofy, neschopnost firmy TEPCO, mlžení úřadů a postupné zvyšování zamoření, pak by kontroly potravin z přilehlých území k Fukušimě zrušil pouze hlupák nebo darebák. Viz poslední článek Budoucnost Japonska i lidstva v rukou zkorumpované firmy TEPCO a jakuzy.

Psát pozitivně o Bruselu je dnes pro novináře opravdu těžká věc. Jistě lze pochválit boj proti monopolům a tlak na snížení některých tarifů. Ale na druhou stranu dělají zdejší úředníci věci, které jsou jako vyšité z lobbistického scénáře. A to nemluvíme o Trans-Pacific Partnership (TTP), viz článek Wikileaks zveřejnily utajované znění Transatlantické dohody EU-USA. Smlouva je ještě větší průšvih, než se myslelo: zahrnuje 13 států a pokrývá 40 % světového HDP. A žádný občan ani z EU, ani z USA o ní oficiálně nic neví. Dokument zveřejněný Wikileaks je tajný. No a teď si k tomu přičtěte prázdný sál EP, k němuž poslankyně řeční. Tomu se říká demokratický deficit Evropy.

A co tak napsat našim europolancům, aby chodili do práce a za svůj nemalý plat dělali, co mají, a to v našem občanském zájmu? Jako jejich kolegyně Sandrine Bélierová. Tady je seznam českých eurospáčů.