Republikánský senátor z Virginie Richard Black napsal veřejný dopis syrskému prezidentovi Bášárovi Assadovi, v němž mu děkuje za jeho boj proti "zločincům napojeným na al-Kájdu" a zvláště mu děkuje za "hrdinnou záchranu křesťanů". Děkovný dopis napsaný při příležitosti osvobození města Malúly od teroristů upozorňuje na fakta, o nichž trvale píšeme na našem webu.

Richard Black wrote:
Následoval jste činnost vašeho otce tím, že jste respektoval práva všech křesťanů a malých židovských komunit v Damašku. ... Za to jsem vám vděčný... Modlím se za to, aby SAA stejně ušlechtilým způsobem pokračovala v boji proti teroristům.


Senátor potvrdil, že dopis napsal 1. dubna, ale apríl to nebyl. Problémy prý nebyly s napsáním, ale s oficiálním doručením. Senátor nechtěl veřejnost informovat dřív, dokud si nebyl jistý, že prezident Assad dopis skutečně dostal. Proto šel dopis do médií tak pozdě. Podle senátora dopis plně vyjadřuje jeho osobní názory na situaci v Sýrii. Dopis byl zveřejněn až poté, co jej Asadova manželka Asma al-Asadová publikovala na svých osobních webových stránkách. Je to Syřanka narozená v Londýně, kde také vystudovala informatiku a ekonomiku na Londýnské univerzitě. Před svatbou s Asadem (2000) krátce pracovala v oboru jako mezinárodní bankéřka. Nyní má zákaz cesty do vlasti a její konta ve Velké Británii jsou obstavena.

Po dotazech zmatených novinářů senátor prohlásil, že o podobných věcech nežertuje.

Pokaždé, když zaujmete principiální postoj, tak se najdou lidé, kteří s vámi nebudou souhlasit. Al-Kájda zabila 9/11 přes 3.000 Američanů. A jsem hluboce pobouřen tím, že naše vláda pomáhá al-Kájdě v Sýrii.


Senátor je známý svými postoji k válce v Sýrii již dlouho a je plně podporován syrskými komunitami v USA. Ty několikrát veřejně vyslovily podporu Asadově vládě bojující proti terorismu a nyní mají možnost jít volit v prezidentských volbách, které začaly v Sýrii. Velká média senátorův dopis bojkotují.