I naše korporátní média ostýchavě zaznamenala v krátkých zprávách, že Eric Cantor, lídr Republikánské strany ve Sněmovně reprezentantů, prohrál ve stranických primárkách ve Virginii. Podobný debakl se v USA stal naposledy před sto lety. Cantor navíc už slavil ve Washingtonu své vítězství, protože uměl počítat a věděl, že vyhrál na peníze. Kampaň mezi voliči pochopitelně nedělal, na to neměl čas. Ale jeho korporátní koníci do ní vrazili víc než 5 miliónů dolarů. Prohrál s málo známým kandidátem Tea Party ohromným rozdílem deseti procent (55/45 %). A ten neznámý muž dal na kampaň pouhých 120 tis. dolarů. Koupené výzkumy dávaly Cantorovi vítězství přes 30 %, tak se o volby nestaral a šel slavit. Kdo je nový vítěz republikánských primárek? A kdo z korporátních miliardářů za ním stojí? Odpověď je jednoduchá, stačí se podívat do zákulisí voleb. A také na článek Korporátní fašismus překresluje mapu USA.

Profesor ekonomie David Brat je zdánlivě neutrální muž, ale zdání klame. Pojďme do roku 2008, do doby největší bankovní krize. Právě krachla BB&T Bank a pohotově přijala vládní dárek alias bail-out 3,1 miliardy dolarů od prezidenta Bushe. Ten věděl, na jaké účely se mají peníze daňových poplatníků dávat na prvním místě. A v čele této zkrachovalé banky stál John Allison, známý to vůdce velmi konzervativní Ayn Rand korporation, trustu peněz pomáhajícímu korporacím k politickému vlivu. A tento muž dal 500 tis. dolarů Randolph-Macon College, aby najala nenápadného muže jménem Dave Brat. Ten měl pochopitelně učit extrémní neoliberální ekonomii, protože jej tlačila korporace Ayn Rand. A tento muž porazil v primárkách Cantora.

Allison sebral 3 miliardy vládní pomoci, skončil jako šéf banky a hned se nechal najmout neblaze známými bratry Kochovými, o nichž na e-republice píšeme jak na běžícím pásu. Kochovi bratři v triku dělají totéž a řídí americkou vědu po svém. Stačí se podívat na článek Analýza dárců a organizací popírajících globální oteplování. I oni financují univerzity tím, že určí, co se bude vyučovat a kdo to bude dělat. Viz článek Jak si korporace koupily vědu i s vědci. Proto Kochové platili profesorská místa na West Virginia University, George Mason University, Clemson University a na Ivy-League Brown University.

David Brat se jako libertariánský profesor skvěle osvědčil. I bylo načase vytáhnout jej do Washingtonu, protože placení daní korporacemi je zajisté zločin. A to se také stalo, protože Cantor byl jen nahraditelná loutka, kterou v daném okamžiku bratři Kochové už nemohli potřebovat. Kdo oslavoval Cantorův pád? No přece Kochovi koníci na Fox News, kteří svou chválu adresovali místním rádiím, jež ovlivnila voličskou základnu Tea Party. Mezi tato mluvící esa patří pravicoví úletáři jako Laura Ingraham, Mark Levin a zejména Glenn Beck, Sean Hannity a Rush Limbaugh. Na provoz těchto stanic dali Kochové mezi lety 2008-2012 téměř 22 miliónů dolarů. Po roce 2013 to už mohou dělat zcela anonymně, viz článek Politická satira v USA aneb Praní volebních peněz v přímém přenosu.