Portugalsko má po volbách. Země je rozštěpena a evropští socialisté dostávají jednu ránu za druhou. Uvidíme, jaký výprask dostanou tentokrát rakouští socialisté o víkendu ve Vídni. Pokud prohrají, půjde o historickou porážku po 70 letech. Sen Syrizy o nástupu nové evropské levice se definitivně rozplynul a finanční kapitál opět vítězí.

Jakmile Süddeutsche Zeitung jásá, že je Portugalsko díky politice úspor na dobré cestě z krize ven, je potřeba mít se na pozoru. Asi tak, jako když paní doktorka Zuzana Roithová ve svém novém videu tvrdí, že finanční krize je díky politice ECB a EU zažehnána. To je prostě lež a je potřeba se podívat na tvrdá čísla.

Celkem 500 000 mladých lidí odešlo z Portugalska od počátku krize a dnes je bez práce každý třetí mladý člověk. V roce 2007 činila nezaměstnanost 7,5 %, dnes je to oficiálně uváděných téměř 14 %. Jenže tato čísla není možné brát za bernou minci, statistiky jsou manipulované. Mezitím přišlo do země také pár imigrantů, takže stotisícové úbytky často dobře kvalifikovaných mladých lidí nejsou v celkovém počtu obyvatel tolik markantní. Portugalsko má s Českou republikou něco společného: Je považováno za periferní zemi EU a má zhruba stejný počet obyvatel. Vývoj základních ukazatelů ukazuje obrázek.



Porovnáme-li výkon ekonomik obou zemí na 1 obyvatele v USD, Česká republika zaostává i za touto zemí. ČR 18 792 417 USD/ osobu (b.c.), Portugalsko 21 765 915 USD. Pokud by se přepočítávala úroveň v paritě kupní síly, je tento rozdíl menší, viz tabulky Eurostatu, odkaz níže. Pokud bychom se drželi úrovně minimální mzdy v Portugalsku k výkonu ekonomiky, měla by činit minimální mzda v České republice 441 eur. Je- li tedy tato země nejchudší v jižní eurozóně, je evidentní, že se na ní podepsalo přijetí eura. Jásot nad překonáním krize, kterým se chlubí portugalští konzervativci, rozhodně není na místě. Uvědomíme-li si, že se po úsporných opatřeních TROJKY ekonomika ještě zdaleka nedostala na úroveň před krizí a zadlužení dále stoupá. Proto také i vyšší HDP dosažené vysokým stupněm zadlužení, které dále poroste i při dalších úsporných opatřeních, není pro porovnávání s Českou republikou relevantní.

Snižování nezaměstnanosti není úspěchem ekonomiky, nýbrž důsledkem faktu, že se lidé přestávají jednak hlásit na úřad práce, a dále faktem, že zemi opustili od nastavení úsporných opatření ze strany mezinárodních věřitelů, kteří svému vzornému, TROJKY poslušnému žáčkovi Portugalsku – půjčili v roce 2011 78 miliard Eur, aby odvrátili bankrot. Ono se snadno půjčuje, když lze tisknout peníze z ničeho a pak stahovat úroky z vydělaných peněz daňových poplatníků a díky krácení výdajů veřejných financí. Jenže to je velmi krátkozraká cesta, vedoucí k sociálním nepokojům a k rozvratu státu. Prudký vývoj zadlužení z analýzy querschuesse.de je zde.



Viděno růžovými brýlemi Süddeutsche Zeitung, vše je na dobré cestě. Žádné překvapení se nekoná a nastavený kurz úspor a škrtů bude dále pokračovat i po volbách. Nevadí, že mladí nevidí ve své zemi žádnou budoucnost. Jak řekla jedna nešťastná matka ve volební místnosti v Lisabonu: „Jdu k volbám, aby se můj syn mohl vrátit z Londýna, kam odešel za prací“. Pořád se vyplatí dělat číšníka v pajzlu v Londýně nebo pivnici v Berlíně, než pracovat jako inženýr či architekt doma, kde se o práci nedá zakopnout. To je ta Evropa rovných šancí. Co by také inženýr v Portugalsku dělal? Míra fixních investic spadla oproti roku 2003 o 26 %. Podívejte se na tabulku fixních investic dle Eurostatu, kde je zajímavé sledovat, které země investují a které končí zadlužené a přesto bez šancí do budoucnosti. Viz Tvorba hrubého fixního kapitálu neboli investice.

Konzervativní koalice premiéra Pedra Passose Coelha získala 38,5 % hlasů, výhra byla pouze polovičním vítězstvím, protože koalice ztratila parlamentní většinu. Socialistům už nikdo nevěří, posílily spíše krajně levicové strany, tady marxisté a zelení komunisté, kteří by dohromady dali 18 % hlasů. Lidé chtějí změnu, jenže malé státy v EU přišly o možnost dělat vlastní politiku. Protože ji vlastně ani nikdy nedělaly. Po pádu Bretton-woodského systému zavěsily své měny na silnější sousedy. Vstupem do eurozóny se připravily o možnost jakkoliv ovlivňovat monetární, a tedy i hospodářskou politiku. Volby už jsou zbytečným luxusem, které stojí daňové poplatníky peníze. Pouhá hra na schovávanou.

Asi 300 kilometrů severovýchodně od Lisabonu ve vesnici Erada nastoupily černě oděné matky před volební místnost, aby zabránily volbám. Tyto ženy pochopily, jaká hra se hraje. Jejich protest byl odůvodněn zavřením místní školy z důvodu úsporných opatření. Vesnice má 750 obyvatel. Nezbylo, než proti nim povolat policii.


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 450 Kč
Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!