Pozoruhodný přístup Obvodního soudu pro Prahu 1 mě opravdu zaujal. Aktivista Petr Vrabec dostal půl roku vězení s roční podmínkou za to, že v červenci při happeningu před Poslaneckou sněmovnou nasprejoval na chodník smývatelnou barvou siluetu těla. Chtěl upozornit na asociální zákony, které mohou v důsledku vést k sebevraždám. V konkrétním případě šlo o sebevraha z Ostravska, jemuž nepřišel příspěvek na bydlení. Mluvčí Obvodního státního zastupitelství v Praze Jan Lelek k tomu uvedl.

Většinou na každého sprejera se podává návrh na potrestání, protože poškození cizí věci postříkání barvou je trestný čin bez ohledu na způsobení škody, takže z hlediska formálního pojetí trestného činu se vždy jedná o naplnění skutkové podstaty poškození cizí věci.


Přitom stejný sprej používají silničáři, geodeti, policisté při dopravních nehodách a ostatní aktivisté siluetu ještě v den incidentu z chodníku smyli. Mluvčí Obvodního soudu Prahy 1 Cihlářová k tomu řekla.

Výši trestu mohla ovlivnit skutečnost, že si aktivista k činu vybral chráněné území. Chodník a vozovka se nacházejí v oblasti památkové rezervace.


V této souvislosti je pozoruhodný výrok stejného soudu ve věci odcizení prezidentské standarty a vyvěšení červených trenýrek na Pražském hradě. Podle soudkyně Šárky Šantorové trestný čin spáchán nebyl, resp. není jasné, kdo způsobil škodu. Upozorňuji, že ona soudkyně to myslela vážně, a s velkou pravděpodobností hraničící s jistotou ani nepatří ke členům umělecké skupiny Ztohoven.

Některá zdůvodnění soudů už postrádají humor a jejich kreativita je na bídné úrovni. Všichni vidíme, že republika je rozkradená a že před soudem si zcela jistě nejsme rovni. Na jedné straně záměr ve veřejném zájmu upozornit na dopady asociálních protilidových zákonů bez jakékoliv hmotné či jiné škody, na druhé straně ukradený oficiální státní symbol České republiky, standarta prezidenta České republiky.

Soudí soudy podle toho, jak se soudce vyspí?

Podle soudu jsou ovšem vozovka a chodník před Poslaneckou sněmovnou zřejmě památkově chráněným územím, zatímco Pražský hrad chráněný není. To dá rozum. Zejména dokud tam sedí přímo zvolený prezident Miloš Zeman. Kdyby tam seděl Bush (na návštěvě), už by milí recesisté „ztohoven“ byli konečně spokojení, a po smrti.

Vzhledem k těmto událostem je s podivem, že útočné pušky a další techniku za 1,2 miliardy, více ZDE nenakupuje ostraha Pražského hradu, ale Ministerstvo obrany. Na druhé straně uznávám, že z uprchlíků, kteří se topí v moři nebo dusí v chladírenských vozech, jde opravdu strach. Jde jim totiž o život, zatímco našim recesistům šlo jen o srandu. Proto je třeba uvítat nejen nákup 2 600 pušek a tisíců zaměřovačů, ale i granátometů, protože ty se v boji proti uprchlickým rodinám v nepřehledném terénu našich hranic mohou velmi dobře hodit. To jsou vyloženě dobře investované prostředky daňových poplatníků.

Ještě že máme tak moudrou vládu, která pohotově a odvážně jedná. Některé věci se vlečou, nejde urychlit příslušné procesy, ale když jde do tuhého, vláda působí jako blesk z čistého nebe. Prásk. A jsme po zuby ozbrojeni. To koukáte, islamisti, co? A to ještě nevíte, že pro našeho udatného ministra obrany Stropnického nakoupíme pancéřovanou limuzínu a doprovodné auto za 14 milionů, zdroj ZDE. A to se vyplatí.

Pilíře demokracie

Z toho všeho je vidět, že přinejmenším dva pilíře naší demokracie, moc výkonná a soudní, pracují vskutku bezvadně. Nefungují jako nějaký bezmyšlenkovitý stroj, ale svobodně a kreativně rozdělují podmínečné tresty za čmárání po facebookové zdi (Kesudis) nebo na chodník (Vrabec). Když se dobrá věc podaří, pánové podmínku promění a půjdou si do uprázdněného vězení po amnestii prezidenta Klause na nějaký ten pátek nebo rok sednout. Naváží tak na vězněného tykadlového vandala Romana Smetanu. Někdo přece sedět musí. Na druhou stranu se nenechají naše soudy zviklat veřejným míněním a veselé hochy ze skupiny s opravdu vtipným názvem „Ztohoven“ osvobodí. Jen tak dál, fašismus klepe i na naše české dveře. Užívejme švandu, brzy nás totiž smích přejde.


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 550 Kč
Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!