Antonin Scalia, nedávno zesnulý soudce amerického Nejvyššího soudu, měl pro korporátní Ameriku hodnotu ve výši miliard dolarů. Naznačuje to v pátek zveřejněné prohlášení Dow Chemical.

Dow se ve středu odvolal proti antimonopolnímu rozhodnutí, jež udělilo této právnické osobě pokutu 1,06 miliard dolarů. Soud v nižší instanci na základě hromadné žaloby uznal, že v součinnosti s ostatními chemickými společnostmi zmanipulovala ceny za uretan, což je materiál, který se používá při výrobě nábytku a elektrických spotřebičů. Scaliova smrt však způsobila, že Dow neměl jistotu získání pěti hlasů v Nejvyšším soudu ke zrušení rozhodnutí v této kauze. Tak se rozhodl uhradit 835 milionů, převážnou část původní částky. Společnost Dow Chemical oznámila deníku Bloomberg News následující.

Rostoucí politická nejistota kvůli nedávným událostem spojeným s Nejvyšším soudem a rostoucí pravděpodobnost nepříznivých dopadů na provoz společností napadených žalobami změnilo posouzení rizik této situace ve společnosti Dow Chemical.


Tato kauza odhaluje, jak společnosti používaly konzervativní většinu u soudu jako bezpečnostní ventil používaný k anulování nepříznivých rozsudků. Spolek Alliance for Justice zdokumentoval, že soud pod vedením soudce Robertse opakovaně hlasoval v poměru 5:4 tam, kde se jednalo o odpovědnost korporací za způsobené škody a kde měly společnosti pykat za omezování přístupu zaměstnanců a spotřebitelů k výkonu spravedlnosti. Stejné konzervativní hlasování 5:4 umožňovalo korporacím vyhýbat se regulacím ve věcech životního prostředí, rasové a genderové diskriminace i monopolistických praktik.

Nejznámější rozhodnutí tohoto soudu bylo ve věci Citizens United, jež umožnilo korporacím neomezené výdaje na volby a jež zaútočilo na regulační mechanismy legislativní i vládní moci. Korporátní kontrola právní moci umožnila zastavit trestní kauzy a tímto způsobem zbavovalo velký byznys odpovědnosti.

Scaliova smrt 13. února to alespoň dočasně změnila. Remíza 4:4 mezi liberálními a konzervativními členy Nejvyššího soudu znamená, že v těch nejkontroverznějších případech toto zablokování umožní soudům v nižší instanci trvat na svém rozsudku. A v devíti ze třinácti federálních odvolacích soudech mají demokraté většinu soudců, což znamená, že je pro korporace těžší dostat příznivý rozsudek. Není to jen nějaká teorie. Kauza Dow Chemical ukazuje, o jaké sumy se ve skutečnosti jedná. Tato společnost měla důvod si myslet, že by se mohla úspěšně odvolat proti pokutě 1,06 mld. USD, dokud byl Scalia naživu.

Scalia byl na straně většiny, když se rušily rozsudky u hromadných žalob v minulosti a napsal zdůvodnění v kauze Wal-Mart v. Dukes, která bránila zaměstnancům společnosti, aby usilovali o rovnost v příjmech bez ohledu na pohlaví. Celkem 1,5 milionu žen zúčastněných na hromadné žalobě totiž podle tohoto zdůvodnění nemohlo prokázat, že každá z nich čelí přesně tomu samému typu diskriminace.

Dow ve svém prohlášení nepřiznal odpovědnost za manipulaci s cenami a nadále tvrdil, že rozsudek byl "zásadně chybný". Bez Scaliovy pomoci však její argumenty mají pouze mizivý efekt.

Zdroj: The Intercept, překlad: Stan


Psali jsme k tématu
Smrt soudce Scalii během tajného "obchodního" výletu ukazuje na nová etická pochybení
Politická satira v USA aneb Praní volebních peněz v přímém přenosu
Výzkum potvrdil, že vlády států slouží zbohatlíkům a korporacím
Proč korporace potřebují stát
Bezohledné americké firmy mají problémy v západní Evropě
Bratři Kochové aneb Jak jedno procento oblbuje Ameriku
Investigativní novinářka o novodobém otroctví v Amazon.com


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 350 Kč
Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!