Podle informací zde a zde byl včera mírový pochod valící se jako obrovská lidská řeka do Kyjeva zastaven a poutníci nebyli vpuštěni do města. Údajně se na přístupových cestách do Kyjeva měly objevit výbušniny a předměty podobné minám. Věřícím však byly nabídnuty jiné trasy a autobusy. Zdá se, že kyjevská vláda otočila o 180 stupňů a přestala proti mírovému pochodu štvát v médiích. Úřady označily překážky na cestě za „pasti na poutníky“ a „provokace“ a „hrozby“. To je velká novinka a ptejme se, co se děje? Budou poutníci spouštěčem nového majdanu a dojde k uklidnění na Ukrajině a konečnému řešení konfliktu na východě a ke smíření?


Poutníci se kyjevského režimu nebojí a on to ví. Tato křížová cesta je něco mnohem většího než jenom pouť na oslavu příchodu křesťanství na Kyjevskou Rus. Ultrapravicové skupiny, vyzývající původně k zabíjení poutníků, se omezily na házení vajíček a rajčat na ikony, které poutníci bránili svým tělem. Na víc se kvůli přítomnosti příslušníků národní gardy nezmohli.

Dnes dorazily statisíce poutníků do Kyjeva. Přímý přenos najdete zde. Je fakt pozoruhodné, že od původního záměru kyjevské vlády vyhlásit výjimečný stav se karta obrátila a kyjevská galérka má nyní starost, aby se poutníkům nic nestalo.

Že by za tím stála návštěva Kerryho a Nulandové v Moskvě u Putina, který vytáhl karty a důkazy a vyjasnil, kdo stojí za pučem v Turecku? A rozehrál Putin a Lavrov s Američany novou partii, ze které vyšla jako viník a obětní beránek pro média Saúdská Arábie, jak uveřejnily hned po návštěvě Deutsche-Wirtschafts Nachrichten? Můžeme se dohadovat, ale jedno je jisté: To, že průvod dostal ochranu v podobě příslušníků Národní gardy, něco říká.

Právě nyní, den poté, co byl zavražděn ve Francii bestiálně při bohoslužbě 84letý kněz Jacques Hamel, je síla a statečnost ukrajinských poutníků, pro nás pro všechny příkladem, posilou a nadějí, že zlo ještě nemá vyhráno.