Video vysílané katarským a tedy prozápadním kanálem Al-Jazeera ukázalo tragické podmínky předčasně narozených dětí v nemocnici Al-Šifá v Pásmu Gazy (ZDE). Provoz inkubátorů se zastavil kvůli nedostatku elektřiny a kyslíku. Nemocnicím v pásmu Gazy došly kvůli izraelské blokádě zásoby nafty do diesel-generátorů. Předčasně narozené děti se přenesly na jiná oddělení, aby se zachránily, ale postupně začaly umírat. Video ukazuje zaměstnance nemocnice a členy některých rodin, kteří nosí tyto předčasně narozené děti. Nejprve je vyjmuli z nefunkčních inkubátorů a pak přenesli na jiné oddělení.

Pečovatel pro předčasně narozené děti uvedl, že byly shromážděny na posteli a zahřáté přikrývkami a prostěradly. Každé z těchto dětí mělo být ve vlastním inkubátoru, aby mohlo přežít. Navíc to vypadá, že některé z těchto dětí mají nějaká poranění. Jeden z lékařů uvedl, že čtyři z nich ztratili své matky. Ty byly zabity v náletech při izraelských bombových útocích, nebo během obtížných operací císařským řezem. Ty probíhaly ve válečných podmínkách, kdy byla nemocnice ostřelována.

Ředitel nemocnice al-Šifá v Gaze uvedl, že 179 mrtvol bylo pohřbeno v hromadném hrobě zřízeném v areálu nemocnice. Nebylo možné je dopravit na hřbitov kvůli obléhání uvalenému na nemocnici pátý den po sobě. Podle něj v tomto období zemřelo v nemocnici 40 pacientů. Izraelská okupace dokonce brání volnému pohybu i uvnitř nemocničního komplexu.

Španělská ministryně práce a sociálních věcí Ione Belarra z levicového hnutí Podemos už 16. října 2023 vydala toto zásadní prohlášení k situaci v Gaze ohledně humanitární situace (ZDE).

V nemocni Al-Šifá umírají novorozenci vytažení z nefunkčních inkubátorů. Chápu, že našim lidovcům je to jedno, ti už se dávno prodali. Ale co katoličtí biskupové? Asi se ještě nenarodili do reálu...