Po posledních bankovních skandálech švýcarských bank typu UBS a Julius Bär s praním špinavých peněz klientů z USA, Německa a Francie (viz naše příslušné články), se situace anonymity vkladů ve Švýcarsku stala neudržitelnou. Navíc během dalšího půl roku budou všechny bankovní ústavy v daňových rájích jako Švýcarsko a Lichtenštejnsko čelit analýzám světových novin v kauze "Offshore-Leaks".

Banky Credit Suisse, UBS a Julius Bär daly německým klientům jasné ultimatum. Buď dají bankám potvrzení, že jejich konta byla v příslušných zemích zdaněna nebo musí své účty ve Švýcarsku zrušit. Bankovní úředníci prohlásili, že nyní konzultují v jejich německými klienty jejich situaci a radí jim, jak svá konta legalizovat. Bude-li výsledek negativní, konta budou zrušena tak jako tak. Toto nezvyklé etické počínání švýcarských bank následuje po jednostranném odstoupení od připravované smlouvy, kterou měly švýcarské banky nabídnout paušální zdanění odhadované výše vkladů ve zdejších bankách, která byla stanovena na 12,9 miliard dolarů. Ty měly být zdaněny ve výši 21-41% od roku 2013.

Němečtí sociální demokraté a zelení napadli tuto smlouvu jako nepřijatelnou, protože by zavedla fiskální amnestii pro kriminální čin krácení daní. Výsledkem jejich tvrdohlavosti je zrušení jednoho daňového ráje přímo v centru Evropy. Dodejme, že zatím jen pro Německo. Ovšem stejnou proceduru již učinily USA a bude následovat i Francie. Podle neoficiálních odhadů nyní Švýcarsko opouštějí miliardy nezdaněných vkladů směrem do dalších daňových rájů.

O osudu českých špinavých peněz ve Švýcarsku a jinde se jistě dozvíme více nikoliv od našeho Kalouska, ale od světových novinářů činných v aféře "Offshore-Leaks". Podle neoficiálních údajů nepracoval ve vyšetřovacím týmu více ne 80 žurnalistů z celého světa ani jeden český novinář. Tolik o úrovni české žurnalistiky.