Mrkněme na jednu z mnohých manipulací BBC ohledně války v Sýrii. Jiný příklad najdete ve starším článku Otazníky kolem reportáže BBC v Sýrii. Psali jsme také článek o šetření řeholní sestry Agnes od Kříže (Al Oum Agnès Mariam el Salib), která je představenou kláštera umučení sv. Jakuba ve městě Qara. Tato řeholnice sestavila tým dobrovolníků, kteří vyšetřovali videa a fotografie údajných obětí plynového útoku ve východní Ghuttě, která zveřejnili povstalci na webu (Syrská řeholní sestra ukazuje manipulace videí útoku sarinem). Ukázalo se, že v mnoha případech jde o podvod.

Rekapitulujme jednu dnes již prokázanou manipulaci BBC s fakty. Dne 25. 5. 2012 v syrském městě Taldou neznámá skupina milicí zabila 108 lidí, mezi nimi 34 žen a 49 dětí. Západní média celou vraždu okamžitě připsaly Asadovi, bez bližšího vyšetřování. Proti odsuzující rezoluci v OSN hlasovalo Rusko a další státy. Viz tato reportáž BBC o masakru. Kliknutím na text Wikipedie vidíte celý postup manipulace. Zde už je jasně řečeno, že zločin spáchali s největší pravděpodobností samotní povstalci.

Začneme od konce, tedy řadou nepovedených omluv šéfa zahraničního bloku zpráv BBC. Jeho omluvu rekapituluje tento článek. Jon Williams už měsíc po masakru v syrské oblasti Houla přiznal, že jeho tým sestavil snůšku lží, manipulací a nepotvrzených zpráv. K odsouzení výrazně přispěla manipulace BBC, viz tento obrázek mrtvých těl, který dnes BBC pochopitelně odstranila ze svých stránek.



Fotograf Marco di Lauro málem spadl ze židle, když viděl svůj obrázek. Originál najdete zde, nemáme na foto autorská práva. Originál je foto obětí z irácké války, foceno dne 27. 3. 2003. BBC se fotografovi veřejně omluvila, za celou manipulaci všem jen polovičatě.

Shrňme celý postup, protože stejně je nyní manipulován i sestřelený let MH17 na Ukrajině a tzv. "originální záběry" ruských vojenských kolon mířících na Donbas a do Novoruska.

  • Masakr či zločin je automaticky a bez jakýchkoliv důkazů připsán jen jedné straně.
  • Použijí se zmanipulované snímky a tzv. "dokumenty".
  • Když celá lež vyjde často až po několika letech najevo (viz níže uvedený případ války v Iráku), pak se celá věc polovičatě dementuje.
  • Celou manipulaci okamžitě převezmou jiné deníky a média a tím vytvoří veřejné mínění, na které okamžitě reagují politici zmanipulovaných zemí přijetím odsuzujících rezolucí.
  • Po dosaženém účinku celou manipulaci rozeberou jen nezávislá média, která většina lidí nečte.

Přesně podobný postup manipulací zvolily i jiné renomované západní agentury, viz příklady ve článku Fakta o Sýrii XVIII. a mediální manipulace světových médií. A to není jediný případ. Podívejte se na náš článek Lhát až do hořkého konce, který ukazuje přesně stejný scénář manipulací ohledně Bushovy druhé války v Iráku.


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 400 Kč
Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!