Minulý článek Horká obchodní válka: USA zadlužené, banksteři beztrestní a Rusové nebezpeční končil výzvou, že si máte kliknout na logo článku a vysvětlit učenou pozici Princetonu z pozice jednoho procenta. Proč musí být dolary pro jedno promile lidstva prakticky zadarmo? Šlo o tento obrázek.



Bez problémů prošla první varianta, že totiž není z čeho brát. Jestliže ekonomika USA má 2,4 bil. USD importu a jen 1,4 bil. USD exportu, pak jakékoliv zvýšení základní úrokové sazby nad inflaci znamená, že se úroky nemají z čeho platit. A chudí Američané by okamžitě zkrachovali a skončili by na ulici jako za hypotéční krize. Země kromě dluhu nemá nic jiného. OK, to by šlo. Ale námitka zní, že přece tak do země povalí kromě petrodolarů i ty dolarové šipečky z Asie a z EU a přibude dolárků na kontě dluhy oplývajícího FEDu. Ale to by celý kolotoč jen zhoršilo, protože za dolar není co nabídnout. Takže základní otázka zní: Proč musí FED tisknout dolary zadarmo a dávat je nikoliv lidem na ulici, ale jen vybraným bankám? Tisk dolaru zadarmo se jmenuje „kvantitativní uvolňování“ (Quantitative Easing, v grafech QE). Dobrý článek česky máte ZDE a jinak si klikněte na heslo v našich článcích. Prostě a jednoduše, zadlužený FED bankám dal ničím nekryté peníze z rotačky a přitom převzal jejich hloupé dluhy a riskantní úvěry. Viz tento graf.



Dluhových dolarů je dvanáctkrát víc než činí HDP zeměkoule a nedají se odlišit od normálních peněz. To si bankéři zařídili zrušením tzv. Glass-Steagall Act vydaného jako zákon po bankovním krachu v roce 1932. Paranoia zvaná „QE“ má klasický cyklický průběh jako u každého šílenství a vypadá takto.



Vy peníze zadarmo nedostanete. To znáte ze Švejka, od feldkuráta Katze: „To se nám to hoduje, když nám lidi půjčujou.“ Jenže feldkurát dostal peníze na ruku z bloku M0 a banky dostaly jen zelené papírky od Nováků z FEDu v modu QE, viz minulý článek. Viz graf monetárního oběživa M0-M2, které zhruba odpovídá hotovosti plus penězům, která máte na kartě a v bance jako úspory. Něco jiného je graf M3, což jsou v našem případě sledujícím ekonomiku USA hlavně státní dluhy.



Novákovi holt potřebují to mléko a zelených papírků mají dost v bloku M2 a M3. Takže se musíme podívat, co se stane, když do banky přijede trakař dolarů z QE zadarmo. Peníze v bloku M0, M1 nemůžete navážet zadarmo trakařem, protože chudým 99 procentům peníze zadarmo do ruky nepatří. Normální lidé by hned poznali, že v mají v kešeni více a šli by utrácet. Takže sypete trakařem na čertovu větší hromadu v agregátu M2, kde lidem půjčujete, a hlavně M3. Pak to vypadá takto, viz graf za 25 let vývoje.



Takže FED a banky mají peněz habaděj, ale normálním lidem peníze exponenciálně nerostou jako bankám. To je ta modrá dole. A co se s těmito penězi v bloku M3 a hlavně QE děje? Abychom to vysvětlili, představte si, že nejste dcera Kellnera. To není tak těžké, že ano. A proto jako normální člověk nekupujete závodní koně za stamiliony. Takže těchto koní je málo, je po nich malá poptávka a cena této komodity nemůže růst do nebe. To je normální světový trh surovin, výroby, prodeje a našich platů. Podívejme se tedy na dlouhodobý vývoj surovin očištěný o inflaci.



I dnes je cena surovin na nejnižší úrovni za 13 let. Pro USA to rozloženě vypadá takto, což je celkem malý růst cen surovin za 20 let.



Teď se podívejte na průmyslovou výrobu, která také nijak neroste. Takto vypadá výroba podle indexu velkých firem.



No a v USA klesají i celkové platy, proto to chce Kalousek, Dlouhý a spol i u nás. Graf ukazuje růst mezd v privátní sféře Spojených států amerických. V okrádání lidí je nám neoliberální Amerika jistě velkým vzorem.



A když nerostou mzdy, tak prakticky neroste ani cena zboží, protože je nemá kdo kupovat. Jen jsme navíc ožebračováni skrytou inflací.



Takže to shrňme: Neroste cena surovin, ani výroba, ani mzdy, ani ceny. A co tedy roste, jak a proč, když se nevyrábí a nekupuje? Podívejte se na růst akcií v balíku 500 hlavních podniků. Graf růstu akcií jsem dal v porovnání s růstem spotřebního koše cen (CPI) a našimi prachy v bance (M2). Zkratka ZIRP (Zero interest-rate policy) znamená nástup epochy, kdy se dolar začal dávat prakticky za nulovou základní úrokovou sazbu, tedy zadarmo.



Prostá otázka Watsone. Z čeho rostou akcie, když není ani výroba, ani prodej? A jsme u velkého fejku banksterů. Představte si, že cena závodního koně pro miliardářskou dcerku není určena reálným trhem nabídky a poptávky po závodních koních. Akciový a hlavně derivátový trh funguje tak trochu analogicky k tomu, jako by tento kůň byl kótovaný všemi sázkami na dostizích, tedy i těmi prohranými. Tak se na ten podvod podívejme blíže, protože souvisí s zeleným papírkem natisknutým ve FEDu. A nyní je jasné, kdo a proč potřebuje dolary zadarmo. Z čeho rostou akcie? Z ničeho, jen z těch falešných dolarů nalitých do ekonomiky. To ukazuje tento graf burzovního indexu s historickými daty QE.



Další graf ukazuje ve větším detailu heroinové šlehy QE v letech 2010-15, po kterých automaticky poskočil burzovní index.



Takže už je jasné, kam jsou ty dolary zadarmo. Do umělého nafukovaní akcií, protože ty nemají z čeho reálně růst. A tyto akce nafouknuté natisknutými penězi si hloupí lidé kupují za své poctivě vydělané peníze. Ti chytří si koupí nemovitosti v Praze a v Brně, nebo zlato, které ovšem musí mít uložené doma, a ne v bance. Jenže to už jsou reálné trhy řízené nabídkou a poptávkou a vy vlastníte reálnou věc se všemi riziky, které k tomu patří. Třeba že mladé Kellnerové ten stamiliónový kůň zdechne, nebo vám to zlato doma někdo ukradne. Zato akcie jdou nahoru pořád, že ano. Podívejte se na článek Tiché šílenství finančních trhů, kde to máte podrobněji. Tam je také popsaný další nekontrolovatelný trh s deriváty, které nemají žádný ekvivalent v reálné ekonomické hodnotě zboží, surovin a práce nebo cen. Jak jsem uvedl v minulém článku, je hodnota derivátů více než patnáctkrát vyšší než HDP celé zeměkoule. Takže banksteři nám pumpují heroin do žil a my jsme šťastní a myslíme si, že jsme burzovní kingkongové. Klíčový je článek Bankovní únos Evropy II. Tam je popsán model vykrádání celých států v banksterském systému řízeném centrálními bankami. V článku Evropa po volbách a na cestě do finanční propasti máte skvělý graf heroinového rauše podaný online skrze index NANEX v závislosti na přísun QE. Rozběhněte si animaci kliknutím na obrázek a počkejte na indexy po roce 2009. Přijde šleh QE a tisk ZIRP a pak jdou akcie okamžitě nahoru. Aby to mohli banksteři dělat beztrestně, museli změnit systém bankovních rizik a ručení. Ten degradoval následovně.



Takže banky dnes mají v průměru vydáno 11,3krát více peněz, než co odpovídá jejich jistinám. Jinak řečeno „páka banky“ je nastavena tak, že ze zákonem daného základního jmění banky v hodnotě 1 dolaru půjčíte celých 11 dolarů. Ale podívejte se na horní grafy, kolik se napumpovalo dolarů do bank rámci M3, QE a ZIRP. A přitom banky ty prachy prakticky o moc více nepůjčují, protože vy už to máte za úroky a nemáte na ně. V takovém systému pak můžete rozjet planetární tunely v modu hypotéční krize, viz článek Pohádka o hypotéční Karkulce a nenažraném Vlkovi-Banksterovi. Navíc jsme se v systému bail-in a bail-out stali akcionáři banky a ručíme našimi vklady za její hospodaření. Je pak na zákonech státu, jakou sumu nám vrátí zpět při krachu bank. Banksteři jsou beztrestní, protože s jedním procentem dělají politickou ekonomii. Normální bankéři jsou na tom hůře, protože dělají "pouze" bankovní investice. Podívejte se na přímý přenos z vyšetřovací komise Kongresu USA, kde odpovídala zástupkyně FEDu. To byla americká klausovština, kdy banky v hypotéční krizi okradly střadatele celého světa o 14 biliónů dolarů. Viz článek Chybí 2 bilióny dolarů? Nevím. Můžete s tím něco udělat? Ne. A nyní se podívejte na poslední důležitý důvod, proč do USA nemusí jít dolary na úrok větší než nula a proč se musí dávat dolary jednomu promile zadarmo. První graf je Pikettyho, viz článek Báječná léta jednoho procenta. Tabulka hospodářských nerovností potvrzuje, že dnešní forma nerovnosti se téměř přesně podobá oněm starým nedobrým časům před Druhou světovou válkou.



Jedno procento zbohatlíků mělo v roce 2007 největší podíl na národním bohatství (tj. 25 %) od roku 1928. A peníze měli prakticky zadarmo jako dnes a měli koupené politiky úplně stejně jako dnes. Pak přišel krach burzy, hospodářská krize, fašismus a Druhá světová válka. A teď to srovnejte s grafem hodnoty 10letých dluhopisů, který jsem publikoval minulém článku Horká obchodní válka. Dluhy sekáme dál a dál dáváme papírky na vypité mléko. Jaká je jejich hodnota, tedy výtěžnost US-dluhu?



Aha, tak výnos klasických desetiletých US-dluhopisů je nejnižší v historii. Naposledy na tom Američané byli stejně špatně za velké hospodářské krize ve 30. letech a těsně po II. světové válce. Jinak řečeno: čím více zelených papírků s nulovou hodnotou natiskneme (ZIRP, QE) a čím menší výnosy bude dolar mít, tím více si za něj ve světě nakoupíte skutečných hodnot. Od nuly nepojde nula, protože za nulový papírek si lidé nakupují ty nafouklé bubliny zvané akcie. To může jet jen pod podmínkou, že jedno procento a světová ekonomika bude obchodovat v dolarech a pokud budou na jeho kurz navěšeny všechny světové měny, jako třeba euro. K tomu je třeba masivně oblbovat zbytek světa.

Závěr

Proč do USA mohou dolary jen za tu cenu, že úrok bude nula? A proč se dolary dávají jednomu promile zadarmo? Protože banksteři dělají ohromné planetární fake news. Vezmou naše dobré peníze, udělají z nich dluhový šrot a ten napumpují do burzovního kasina a hlavně do trhu s deriváty. My jsme obluzeni tímto finančním hérákem a nadšeně meleme nesmysly o tom, jak se máme dobře, když nám rostou akcie a dokonce i na trhu s deriváty. Blahoslavení chudí duchem, neboť jejich bude příští bankovní krach. Jeho základní příznak vypadá následovně.



Šipky ukazují spekulativní bublinu před Černým pátkem a dnešní stav. A nyní se podívejte, proč Rusové kupují zlato, a ne americké akcie a dluhopisy. Graf ukazuje výnos ze zlata a z akcií v letech 2000-11, kdy ho Rusové až do dneška masivně nakupují.



Takže až to krachne, kdo se bude smát naposledy a kdo může klidně přejít na zlatý standard? Zcela jistě ne ČNB pod Tošovským, který prodal naše zlaté zásoby v době, kdy cena zlata začala stoupat, a nakoupil americký dolarový dluhopisný šrot. Tak jednají banksteři v rámci politické ekonomie a jsou beztrestní. A mnohem horší je jejich podíl na produkci korporátního fašismu. Podívejte se na souvislosti spojené s Hitlerovým hlavním banksterem jménem "Kurt Schröder".


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 550 Kč. Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!